© Dimitri Vanlommel

Een koude donderdagavond, wat gaan we doen? Een doordeweekse dag waarop de meeste mensen rustig na hun werk thuiskomen, doen wat ze moeten doen en dan rustig met een dekentje voor de TV kruipen. De ene kijkt naar Thuis, de andere naar Familie, en nog anderen kijken naar Komen Eten. Een programma op VIER waarbij volstrekt onbekende mensen bij elkaar gaan eten en dan punten geven op het eten en op sfeer en gezelligheid. Wij dachten laten we dat eens live gaan zien. Komen (vr)eten is een ludieke parodie op het TV-programma. De culinaire komedie had donderdag zijn première in het Fakkelteater, en was echt om van te smullen.

Vier steengoede acteurs brachten dit stuk op een ludieke manier waarbij het publiek maar niet kon stoppen van het lachen. Heel wat bekende Vlamingen zakten dan ook af naar het gezellige theater in Antwerpen om hun collega’s aan het werk te zien. Natuurlijk werd de avond ook afgesloten met een lekker hapje en drankje waarbij zij onder elkaar nog even over de prachtige prestatie van hun collega’s konden praten.

Het stuk zelf liet vier totaal verschillende personages zien. We hadden enerzijds Marie-Christine (Danni Heylen), een alternatieve dame die maar niet van haar aura en dwangneurose kon af geraken, ze was totaal verbonden met de kosmos. Haar eten was vegetarisch en was op zijn minst speciaal te noemen. Dit was absoluut niet naar de zin van Lucas (Marc Lauwrys), de overjaarse macho die veel interesse toonde voor de andere kandidate Romy (Leen Dendievel), hij was een echte carnivoor en dat liet hij onze arme Marie-Christine maar al te graag weten. Het eerste deel van het stuk speelde zich dan ook af in haar huis. Een rustig huisje in de middle of nowhere, de ideale plek om een gekke avond te beleven. Romy was de lange blonde Limburgse schone die maar hoopte dat de vierde kandidaat een knappe gespierde brandweerman ging zijn. Het blonde kon je zowel letterlijk als figuurlijk nemen, de vervormde uitspraken, het laattijdig doorhebben van zaken en soms zelfs gewoon de dingen verkeerd snappen, zorgden bij het publiek voor menige lachbuien. Toen de 4de kandidaat arriveerde, de knappe stoere bink waar ze zo op hoopte, kon je de teleurstelling op haar gezicht aflezen. In plaats van het gespierde torso, kreeg ze een lange smalle man, al was man ook weer relatief. De compleet verwijfde homo Jaco le Beau (Jeroen Maes), zoals hij zichzelf noemde, was verre van haar droom.

Op die eerste avond groeiden de kandidaten langzaam maar zeker toch een beetje naar elkaar toe, tot er iets onheilspellends gebeurde. De hele avond, die toch zeer gezellig begon te worden, liep bijna dramatisch af! Wat er juist gebeurde gaan we jullie uiteraard niet vertellen, daarvoor moeten jullie gewoon zelf gaan kijken. Het was een verhaal vol intriges met geheimzinnige onderliggende banden, dat nog maar eens bewijst dat de wereld klein is. De lachwekkende quotes, de combinatie van de acteurs, de gevatte opmerkingen en het concept op zich zorgden echt voor een TOP-avond voor de genodigden. Wie eens een avondje zijn lachspieren wilt trainen, een avondje eens lekker wil genieten, of nu zo benieuwd is naar wat er allemaal te gebeuren staat, moet zeker gaan kijken naar dit geweldige stuk!

Jeroen Maes schreef dit stuk, regisseerde het samen met Kenneth Smets en speelde het daar bovenop met zijn collega’s Danni Heylen, Marc Lauwrys en Leen Dendievel. We kunnen dus wel zeggen “hoedje af” voor Jeroen Maes, hij deed dit alles schitterend! Uiteraard ook een dikke pluim voor de andere acteurs! Deze komedie speelt nog tot 1 december in het Fakkelteater. Tickets en info kan je vinden op www.fakkelteater.be/voorstellingen/komen-vreten of op www.komenvreten.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: