In ‘Wat Een Dag’ sprak Koen Wauters gisterenavond openhartig met Davy Parmentier over euthanasie. Aanleiding was een nieuwsbericht over Lutgart Simoens ( 91) die haar leven als voltooid beschouwt. Koen pleit er voor om het debat uit te breiden naar hoogbejaarde mensen die vinden dat hun leven ‘goed geweest’ is. Koen Wauters: “Als ik vind dat het goed is geweest, zou ik dan niet het leven mogen verlaten op een manier die ik zelf kies?”

Bekijk het videofragment waarin Koen Wauters dit vertelt in Wat een Dag via deze link: https://we.tl/t-n5xjNWvLbw

Koen vindt het belangrijk dat het euthanasiedebat uitgebreid wordt: “Gezien we euthanasie nu al kunnen aanvragen voor hevige pijnen of bij een mentaal breekpunt waarop je zegt ‘nu moet het kunnen’, en het dan beslist wordt door een commissie van dokters, zou ik hopen dat dat ook mogelijk zou zijn voor dit soort situaties. Hoogbejaarde mensen bij hun volle verstand… Ik kan me inbeelden dat ik op zo’n punt kom waarop ik denk: ik heb geleefd voor vier, het is goed geweest. Voor iedereen is dat anders, en dat maakt het ook zo’n super moeilijke discussie. Maar we mogen die niet uit de weg gaan.

Volgens Koen maken we soms te veel ophef over de dood. “We gaan allemaal dood, we gaan allemaal het aardse verlaten, het zou toch mooi zijn als dat kan op een manier die je zelf kiest. Een hels moeilijke discussie, maar ik verplaats me in de situatie van pakweg Lutgart Simoens en dan zeg ik “ Ik snap het”.”

Wat een Dag haalde gisteren bijna 150.000 kijkers en een marktaandeel van 17,5% (VVA 18-54).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over