‘Over eten’ weet hij intussen alles en ook zijn kookboek ‘Koken met Kobe’ in opdracht van Volt verkocht enkele jaren geleden als zoete broodjes. Maar op maandag 22 januari 2018 mag Kobe Ilsen écht laten zien wat hij in zijn mars heeft in de keuken. In de slotaflevering van La Mamma wil hij de speciaalste en sterkste vrouw uit zijn leven op culinaire wijze verrassen. “Ze heeft veel miserie gehad, maar bleef altijd positiviteit uitstralen. Ze sleurde ons erdoor en maakte er ondertussen ook nog een toffe tijd van.

Dat de band tussen vader en zoon bijzonder is, weet Sergio Herman als geen ander. Een onderwerp dat ook Kobe niet onberoerd laat en onlosmakelijk verbonden is met de bewondering die hij voor zijn mama Dianne koestert. “Als iemand over zijn vader vertelt, raakt mij dat heel diep”, zegt hij. “Omdat mijn natuurlijke vader bij mijn geboorte is vertrokken. Ik ben heel blij met mijn adoptievader, maar de band tussen vader en kind is zo belangrijk. Dat mijn vader zelf heeft beslist dat het voor hem niet hoefde om mij in zijn leven te hebben raakt mij tot in het diepste van mijn zijn. Wat je hier vandaag komt doen is dus veel meer dan een zoon die merci zegt tegen zijn moeder. Hier zit veel meer achter.

Ze gaat kirren als een verliefd pubermeisje als ze Sergio ziet”, weet Kobe vooraf. Samen zullen ze Dianne verwennen met 3 nostalgische gerechten. Op het menu: krabcocktail zonder cocktail, kip met curry en ananas zonder ananas en een mikado pannenkoek zonder pannenkoek. Maar mét de typische Sergio-twist. Kobe biecht de chef op dat de liefde voor zijn mama vroeger wel degelijk door de maag ging. “Maar ik probeer erop te letten en sport veel.” En ook Sergio verklapt zijn geheim om de extra kilo’s kwijt te raken.

De juiste ingrediënten vindt Sergio bij zijn goede vriend Dominique Persoone én bij de vishandelaar. “Die geur neemt mij 18 jaar terug in de tijd”, aldus Kobe. “Ik werkte toen als mosselman voor de horeca en droeg jutezakken rond.” Wanneer Dianne bij haar thuiskomst de verrassing opmerkt, schrikt ze zich een hoedje. “Als ik had geweten dat Sergio kwam, had ik mijn keukenkasten uitgekuist”, klinkt het. Aan tafel haalt Dianne fotoalbums boven, worden er herinneringen opgehaald en krijgt Kobe de verrassende betekenis van zijn naam te horen. “Dus ik ben naar een dorpsidioot genoemd?” Afronden doet hij met een dankwoord dat recht uit het hart komt en recht naar het hart gaat…

LA MAMMA OP VTMKOKEN.BE

Wie de recepten van Sergio Herman zelf eens wil maken voor zijn of haar mama of gewoonweg voor zichzelf, kan terecht op vtmkoken.be. Na elke aflevering komen de recepten integraal online met tekst, video en foto. Duidelijk en helder uitgelegd, zodat je ze thuis helemaal zelf kan bereiden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: