Kobe Ilsen begint aan lange reis voor nieuw Eén-programma

Op woensdag 6 september vertrok Kobe Ilsen voor een langere tijd naar het buitenland voor de opnames van een gloednieuw reportagemagazine voor Eén. Hij trekt de wereld rond met een open en nieuwsgierige geest om te kijken en te vergelijken: wat gaat er goed in ons land? Waar zijn andere landen dan weer een krak in en van wie kunnen we op welk vlak nog iets opsteken? Zijn reis brengt hem van onder meer Tokio en Australië tot Zuid-en Noord-Amerika en Afrika.

"Waar staan we met zijn allen?"

Kobe Ilsen:

Dit is het meest ambitieuze tv-project dat ik tot nu toe gedaan heb: zestien landen in minder dan vijf maanden. Niet om op een strand te gaan liggen. Nee nee, met een zeer duidelijke missie. Om de beste mojito ter wereld te scoren... en dat met belastinggeld! Niks van dat natuurlijk: geen katermissie wel een project om te kijken waar we staan. Met z'n allen. België is altijd ons vertrekpunt en van hieruit probeer ik onze blik te verruimen.

We durven hier wel eens wat klagen. Ik ook, hoor. Te warm, te nat, te vochtig of te koud. Maar er is meer dan alleen het weer natuurlijk. Een bouwgrond is onbetaalbaar of ons onderwijs moet toch weer hervormd worden. Laat ons eerlijk zijn, naast een baksteen in onze maag, hebben we ook een zaag in de hand. Maar is daar ook reden toe? Hoe is het gesteld in andere landen? Waar zijn wij top in en welke landen kunnen ons nog iets leren over zaken als onderwijs of manier van wonen bijvoorbeeld? Daarom een wereldreis langs goede en slechte voorbeelden. Ver van huis soms, maar altijd met België in mijn achterhoofd. Wat kunnen wij ermee?

Mijn moeder kent niet alle bestemmingen, ze zou alleen maar ongerust worden, ocharme. Met onze kleine ploeg willen we mensen ontmoeten, verhalen rapen en hopelijk veel nieuwe inzichten krijgen. Wanneer stijgt dat vliegtuig op!? Ik kan niet wachten eraan te beginnen! Of toch nog eerst een mojito!?

Het programma zal volgend voorjaar op Eén te zien zijn.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over