Opmerkelijke experimenten in Volt-special 'De mazen van het net'

Volt sluit het seizoen af met een knal. Op woensdag 5 november pakt het programma uit met een lange special over de argeloosheid van internetgebruikers: De mazen van het net. Kobe Ilsen stelt in vijf straffe experimenten vast hoe nonchalant we ons online gedragen. Onlangs bleek dat bedrijven, scholen of ziekenhuizen niet altijd even goed beveiligd zijn, maar ook particulieren lopen meer en meer risico om het slachtoffer te worden van internetcriminelen. Zij vormen een gemakkelijke prooi.

Het leven van de Vlaming speelt zich meer en meer op het internet af. 93 procent van de Vlamingen heeft thuis een internetaansluiting, 5 miljoen mensen hebben een of meerdere profielen op sociale media en het aantal onlineaankopen stijgt jaar na jaar. Maar hoe veilig gedragen we ons op het web? Zijn we ons bewust van de risico’s die we nemen?

In een verbluffende opeenvolging van experimenten confronteert Kobe Ilsen nietsvermoedende surfers. Hij overvalt gebruikers van sociale media en verbluft hen met weetjes over hun privéleven, ontfutselt paswoorden van argeloze studenten, bespioneert schaamteloos smartphonegebruikers op een gratis wifi-netwerk en probeert de kredietkaartgegevens van een van de trouwe Volt-kijkers los te krijgen via phishing.

“Het internet is fantastisch; het is een bron aan informatie en het maakt het leven een heel stuk makkelijker. Maar je moet ermee leren omgaan. Zoals we kinderen leren hoe ze een straat moeten oversteken, zo moeten ze ook veilig leren surfen”, zo stelt een van de experts in de reportage.

Volt: De mazen van het net: op woensdag 5 november om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over