De Standvastige Tinnen Soldaat is één van de bekendste verhalen van de Deen Hans Christian Andersen . De reis van dit kleine stuk speelgoed is een trip in de fantasie van een meesterverteller. Een zoektocht naar liefde en geluk, een avontuurlijke reis in de lucht, in het water, in de aarde en in het vuur. Het lot van iemand die uit zijn huis wordt gegooid is grillig en niet altijd even aangenaam. Maar zelfs op één been blijft onze held overeind. Dimitri Leue vertelt zijn versie van het verhaal in lichte versvorm.

De muziek van de Noorse componist Edvard Grieg kleurt het verhaal en wordt vertolkt door pianist Kiyotaka Izumi. Grieg kende en bewonderde Andersen. Beiden voelden elkaar blindelings aan. De lyrische pianostukjes van Grieg lijken wel voor Andersens sprookjes geschreven.

CD + Boek

De cd is een productie van Klara en Warner Music Benelux in samenwerking met Pantalone en deSingel, en werd begin september 2016 door Klara opgenomen in deSingel. Filip Bral (Pantalone) en Liesbet Vereertbrugghen (Klara) voegden aan de integrale vertelling en muziek een geluidsdecor toe. De tekst werd voor het boek ingekort een aangepast door Dimitri Leue. Sabien Clement (winnares van Gouden Uil en Boekenpauw) creëerde de vele illustraties in opdracht van Pantalone en Warner Music.

Muziektheatervoorstelling

De muziektheatervoorstelling is een productie van Pantalone in coproductie met deSingel en in samenwerking met Klara. Chloë Herteleer (deSingel) en Liesbet Vereertbrugghen (Klara) realiseerden concept en muziekdramaturgie. Eva De Mul zal de ruimte vorm geven, geïnspireerd door Andersen, Grieg en Deense schilders als Per Kirkeby. Deze voorstelling is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar maar zal eveneens volwassenen niet onberoerd laten!

Première in deSingel op vrijdag 11 november 2016. Daarna is Eén Been, één Vleugel te horen en te zien in Antwerpen, Dendermonde, Houthalen, Wilrijk, Schoten, Tielt, Overijse, Mortsel, Tongeren, Leuven, Roeselare, Diksmuide en Sint-Truiden, ook tijdens Klara in de Singel op 28/01/2017. Speellijst op de pagina ‘kalender’ van www.pantalone.be

Didactisch pakket

Rond dit project werd een lesmap gerealiseerd door Ingrid Van Kogelenberg. Deze inspiratiemap wordt aangeboden aan scholen ter voorbereiding en naverwerking van de voorstelling en kan verkregen worden via een eenvoudige aanvraag op info@pantalone.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: