Het concert dat Pearl Jam gaf op Pinkpop 1992, waarbij frontman Eddie Vedder zijn legendarische snoekduik in het publiek maakte, is door de luisteraars van KINK uitgeroepen tot het beste concert uit de Pinkpop-geschiedenis. Het optreden staat daarmee op nummer 1 in de Pinkpop 100, de lijst die Tweede Pinksterdag te horen is op KINK.

Het bijna door noodweer afgelaste optreden van Metallica van Pinkpop 2014 staat op de tweede plaats, gevolgd door het met regenboog gesierde concert van de Foo Fighters van Pinkpop 2011.

Andere geliefde optredens uit de Top 10 zijn van ondermeer De Staat in 2016, Bruce Springsteen in 2012 en Muse in 2015. Muse is ook over de jaren de meest geliefde Pinkpop act: vier optredens van de band hebben de lijst gehaald.

Het meest legendarische jaar is 2014: maar liefst twaalf optredens uit dat jaar hebben de Pinkpop 100 gehaald. Het was het jaar van het verregende Arcade Fire optreden en het onweer vlak voor Metallica, maar ook het jaar van The Rolling Stones, Stromae en The Scene. De hele lijst staat op KINK.nl.

"De geschiedenis van Pinkpop is nauw verweven met de geschiedenis van live muziek in Nederland", zegt KINK programma-directeur Michiel Veenstra. "Van de regenboog bij de Foo Fighters tot de aardbeving bij Rage Against the Machine, Pinkpop schrijft al 50 jaar muziekhistorie. Een Top 100 van de meest memorabele momenten op KINK is een niet meer dan terecht eerbetoon aan de moeder aller festivals. De liefde is ook wederzijds las ik laatst in een interview met Jan Smeets: hij luistert graag naar KINK!".

De Pinkpop 100 is maandag 10 juni, Tweede Pinksterdag, van 10 tot 19 uur te horen op KINK. De lijst wordt gepresenteerd door KINK DJ's Michiel Veenstra, Jasper Leijdens en Tim op het Broek vanaf het Pinkpop-terrein. Aansluitend is er tussen 19 en 00 een programma vol interviews en muziek van de line up van dit jaar te horen, inclusief het concert dat Pearl Jam in 1992 in Tivoli gaf -- de reden waarom Eddie Vedder een Tivoli-Shirt droeg op Pinkpop dat jaar.

KINK is voor liefhebbers van Queens of the Stone Age, De Staat, Oscar and the Wolf, The War on Drugs, Florence and the Machine, Greta van Fleet, The 1975, Muse, EUT en Gorillaz. Mensen die graag naar festivals gaan en regelmatig een concert in het clubcircuit meepikken. Mensen voor wie muziek een eerste levensbehoefte is, die benieuwd zijn naar wat er voor Nirvana was en wat er volgend jaar speelt.

KINK is sinds 1 februari 2019 te ontvangen via DAB+, de digitale opvolger van FM. DAB+ is gratis in de ether te luisteren met een geschikt radiotoestel - inmiddels zijn daar in Nederland meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht. Daarnaast is KINK ook online te ontvangen: via de eigen app, website, op het wereldwijde TuneIn platform, op Sonos-apparatuur: alles dat online radio ontvangt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over