Maandagavond ging onder grote belangstelling de nieuwe film van het top duo Adil el Arbi en Bilall Fallah in première. Na kaskrakers als Image en Black, brengen ze nu Patser. Kinepolis Antwerpen werd overspoeld door echte Patserbakken en de cast kwam helemaal in Patserstijl aan. Ook de genodigden deden mee en kwamen in “blingbling” en stoere outfits tevoorschijn op de rode loper. Speciaal voor de première was er aan de fotowand een geweldig grote Patser zetel geplaatst. Volledig in stijl namen ze dus de ster in ontvangst. Gezien de film gedeeltelijk gefilmd werd in de discotheek IKON, werd de heuse afterparty daar dan ook gehouden. Een top feestje waar je bij had moeten zijn!

Patser vertelt het verhaal van 4 hechte vrienden. Ze groeiden samen op en zijn van kleins af aan onafscheidelijk. Vroeger speelden ze braaf allerlei games, maar vandaag de dag houden ze zich met veel gevaarlijkere spelletjes bezig. Adamo (Matteo Simoni) ging na de dood van zijn ouders bij zijn nonkel Farid (Noureddine Farihi) wonen. Zijn nonkel was ooit een grote patser, maar houdt het nu liever wat meer low profile. Hij is Adamo’s allergrootste voorbeeld. Samen met Baida (Nora Gharib), Volt (Saïd Boumazoughe) en Junes (Junes Lazaar) droomt Adamo ervan een groot netwerk uit te bouwen. Zij worden de grootste patser van het Stad!

Naast zijn patserdroom, droomt Adamo nog van iemand anders. Baida is eigenlijk de dochter van zijn nonkel maar sinds hij al van kleins af aan bij haar woont beschouwen ze elkaar meer als broer en zus. Toch lijkt hij een klein oogje op haar te hebben. Baida daarentegen heeft enkel maar oog voor Orlando Marie (Werner Kolf). Een rijke drugsdealer uit Amsterdam die een Belgisch netwerk zoekt om zijn coke via de haven het land in te smokkelen. Yasser (Nabil Mallat), familie en toch flik, houdt alles netjes in het oog. Hij waarschuwt de jongens voor de gevaren en zal het niet laten hen op te pakken als hij de kans ziet. Maar als de jongens door een accident de coke kwijtraken is Orlando in alle staten. Na een flink pak rammeling besluiten de vier vrienden de coke die ze nog uit het water konden vissen te dealen onder de marktprijs in Antwerpen. Ze beseffen echter niet welke gevaren dat wereldje bevat. Al snel wordt duidelijk dat Orlando niet de grote vis is maar dat met de Columbiaanse bende achter hem niet gelachen wordt. Als de tweede grootste drugsbaron Hassan Kamikaze (Ali B.) zijn kans dan nog eens ruikt door dit voorval barst wereldoorlog 3 uit. De vrienden weten niet hoe diep ze in de shit zitten en proberen zich kost wat kost te redden. Maar zal dit wel goed aflopen?

De film werd laaiend enthousiast onthaald en volledig terecht. Na hun vorige films Image en Black slagen Adil en Bilall er weeral in een fantastische film neer te zetten. Het verhaal begint met Adamo (Matteo Simoni) die zijn verhaal vertelt. Deze rode draad blijft ook doorheen de film doorlopen. Het verhaal wordt redelijk snel spannend maar toch slagen ze erin die spanning heel de film te behouden en zelfs op te bouwen. Ze zakt geen minuut in. Iedereen zit tegen het einde van de film op het puntje van zijn stoel, om dan bij het einde rustig weg te zakken, eind goed al goed. Tot het een vals einde blijkt te zijn. De spanning is meteen weer te snijden. Er zit een enorm hoog tempo in de film. De film flitst voorbij maar dat wil ook zeggen dat het geen moment saai wordt. De film duurt wel 125 minuten maar je gaat zo op in het verhaal dat je daar niks van merkt. De manier waarop er gefilmd werd heeft ook wel wat Hollywood gehalte en doet ons wel eens denken aan scènes in andere films.

De film haalde ook heel wel wat politieke thema’s aan, onder andere de drugsproblematiek in Antwerpen, corrupte politie en gerecht. De corrupte flikken van dienst waren Axel Daesleire en Jeroen Perceval. Maar Vic De Wachter liet als commissaris samen met Nabil Mallat (Yasser) zien dat er ook nog correcte flikken waren. Zo werd het evenwicht toch wat bewaard in de film. Gène Bervoets nam de rol van onderzoeksrechter op zich. Een onderzoeksrechter die ’s nachts de bloemetjes buiten zette en gebruik maakte van het netwerk maar overdag de strijd er tegen aan ging. Nog opvallende castleden waren Dimitri Vegas & Like Mike. Adil en Bilall wisten hen te schrikken als security agenten in de film. Voor Nora, Saïd en Junes was het hun filmdebuut maar dat was alles behalve te merken. Matteo Simoni was niet aan zijn proefstuk toe maar verraste ons toch met weer een totaal andere kant van zichzelf te zien. Een prachtige cast die het uitstekend gedaan heeft.

Cast en crew hebben hard gewerkt om van deze film een pareltje te maken en daar zijn ze meer dan in geslaagd. Een uitmuntende film die je zeker moet gaan zien! Ook de première werd een groot feest. Het was te zien dat de cast een hechte band had gekregen en als een groep vrienden aanwezig was op de première. Op het feestje voor- en nadien waren er dan ook alleen maar lachende gezichten. Vanaf woensdag 24 januari is de film te zien in de zalen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: