Zondag 26 mei kondigt zich aan als een belangrijke dag. Die dag kiezen de Vlamingen hun vertegenwoordigers voor het Vlaamse, het federale en het Europese parlement. Deze drie verkiezingen gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen. Als publieke omroep wil de VRT alle Vlamingen hierover zo goed en zo helder mogelijk informeren. Dit doen we met KIES 19: een aanbod op maat zowel online als op radio en tv. Hiermee willen we iedereen zo goed mogelijk wegwijs maken zodat iedereen zijn of haar keuze kan maken.

De VRT is er voor alle Vlamingen, jong en oud, hoog- en laagopgeleid, gebeten door politiek of kort voor de verkiezingen op zoek naar korte, heldere informatie om z’n keuze op te baseren. Daarvoor is er vanaf 2 april één adres: het webplatform KIES 19.Op Kies19 vind je nieuws, de stemtest en heldere uitleg. Je zal er al het verkiezingsnieuws terugvinden en de campagne op de voet kunnen volgen. Daarnaast zal in tekst en video op een eenvoudige manier worden uitgelegd wat de partijen de komende jaren willen veranderen of realiseren. Wat zijn hun standpunten en waarom? Wat is het verschil tussen links en rechts? Wat doet Europa concreet voor ons? Ook moeilijke politieke termen zullen eenvoudig uitgelegd worden.

"Van alle inspanningen die de VRT doet om mensen te informeren en om hen te helpen om een zo gefundeerd mogelijke keuze te maken bij de verkiezingen, is De Stemtest mijn favoriet", zegt VRT NWS-wetstraatjournalist Ivan De Vadder. "Een stem bij de verkiezingen wordt om verschillende redenen beïnvloed: de persoonlijkheid van de politicus, gewoontes en tradities, het stemgedrag van je vrienden en familieleden,…terwijl De Stemtest terugkeert naar de essentie: je eigen mening. Het stemprofiel dat je krijgt wanneer je de stemtest hebt ingevuld, vertelt welke partij het dichtste bij jouw mening aanleunt. Het levert vaak een confrontatie op tussen je eigen meningen, los van alle andere drijfveren, en je echt stemgedrag. En dat is boeiend, lijkt me.

"Om De Stemtest zo goed mogelijk op te stellen, doet VRT NWS al jaren (sinds 2003) een beroep op een groep politicologen onder leiding van de Antwerpse professor Stefaan Walgrave. Hij werkt op zijn beurt samen met professor Benoit Rihoux van de UCLouvain. Want De Stemtest wordt ook in Franstalig België aangeboden. En omdat er op 26 mei nu éénmaal verschillende verkiezingen zijn, kun je voor al die beleidsniveaus ene verschillende stemtest invullen: een federale, een Vlaamse, een Brusselse én een Europese."

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over