Groot nieuws uit de dinowereld! Rond deze tijd is een expeditie van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden een Tyrannosaurus Rex (T Rex voor de vrienden) aan het opgraven in het Amerikaanse Wyoming. En Ketnet is erbij! Wrapper Leonard (Muylle) brengt verslag uit over de expeditie in de vijfdelige reeks Expeditie Dino in Ketnet King Size (vanaf zaterdag 11 mei). Een ander expeditielid, Wannes Deleu, blogt op Ketnet.be. Karrewiet vertelt het verhaal van de opgraving in een reportage op vrijdag 10 mei. En natuurlijk volgen de wrappers de avonturen van Leonard in dinoland op de voet. Voor de Ketnetters is het een spannende kennismaking met de meest tot de verbeelding sprekende dieren die ooit hebben geleefd.

Wouter Quartier, netmanager van Ketnet: “Kinderen zijn dol op dino’s. Denk maar aan de vele pluchen exemplaren op kinderkamers, de dino-boekjes, -speelgoed, -films en -series. Ketnet heeft zelfs een dino in dienst (Kamiel van Kaatje). Dino’s zijn indrukwekkende, mysterieuze en spannende beesten die alles in zich hebben om kinderen te fascineren. Ze combineren natuurgeschiedenis met avontuur en fantasie met wetenschap: de ideale mix voor boeiende verhalen voor kinderen, hun ouders en dus ook voor Ketnet. Samen met het Nederlandse Naturalis Biodiversity Center (het vroegere natuurhistorische museum van Leiden) en productiehuis BlazHoffski is Ketnet op expeditie vertrokken voor een fantastisch avontuur.”

Het verhaal van de T Rex
De zoektocht naar de T Rex is vanaf het prille begin een geweldig verhaal. Tijdens een coyotejacht in de ongerepte natuur van de Black Hills in Wyoming struikelde een rancher letterlijk over enkele botten van een iets wat duidelijk een prehistorisch dier was. Onderzoek wees uit dat het mooi gefossiliseerde botjes waren van de linkervoet van een T Rex. Toen de wetenschappers van Naturalis van deze vondst hoorden, ging hen een licht op. Het zijn meestal de kleine botjes die als eerste verloren gaan en wanneer een paar van die botjes bij elkaar gevonden worden, is dat een veelbelovende aanwijzing dat ook de rest van het skelet aanwezig is. En dat is uiterst zeldzaam. Daarom besloten ze een expeditie naar Wyoming op het getouw te zetten om er verder te gaan graven. Zullen ze er effectief in slagen een T Rex op te graven? We zien het in Expeditie Dino.

Expeditie Dino
Ketnet stuurde velociwrapper (letterlijk: de snelle wrapper) Leonard mee op expeditie. Het werd ook voor hem een geweldig avontuur: de reis naar het verre Wyoming en de afgelegen Black Hills, het kamperen op de prairie, de kennismaking met de rest van het team, de ontmoeting met de rancher die de eerste botjes heeft ontdekt, maar natuurlijk vooral ook de spanning van de opgravingen zelf en de hoop om effectief het complete skelet ter vinden. Leonard brengt er verslag over uit in een vijfdelige reeks in Ketnet King Size, vanaf zaterdag 11 mei.

Wannes Deleu, die de expeditie mee volgt voor productiehuis BlazHoffski, vertelt zijn ervaringen in woord en beeld in een dagelijkse blog op Ketnet.be.

Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, maakt op vrijdag 11 mei een reportage over de expeditie en het belang van de opgravingen in Wyoming voor onze kennis over de T Rex en dino’s in het algemeen.

Maak kennis met Tyrannosaurus Rex
Tyrannosaurus Rex, ook wel T Rex genoemd, is de meest bekende, iconische en tot de verbeelding sprekende dinosaurus te wereld. Hij is een van de grootste roofdieren die op de aarde heeft rondgelopen, met vlijmscherpe tanden en de krachtigste beet ooit. In verhouding tot de rest van het lichaam was de kop enorm. Opvallend waren de korte voorpootjes met twee klauwtjes. Ze staan in schril contrast met zijn grote en sterke achterpoten. Kinderen in de hele wereld zijn gefascineerd door dit beest met zijn enorme kaken en grote tanden.

Naam: Tyrannosaurus rex
Betekent: Koning van de Tirannosauriërs
Lengte: tot 13 meter
Gewicht: 4000 – 5000 kilo
Leefperiode: late Krijt, 67,5 tot 66,0 miljoen jaar geleden Leefgebied: vermoedelijk alleen Noord-Amerika

Naturalis Biodiversity Center
Het Naturalis Biodiversity Center is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Ondanks zijn nieuwe naam kent het instituut een eerbiedwaardig lange geschiedenis: het vindt zijn oorsprong in het Nederlandse Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (in 1820 opgericht).

Expeditie Dino in Karrewiet: vrijdag 10 mei om 18.00 u.
Expeditie Dino in Ketnet King Size: vanaf zaterdag 11 mei om 8.45 uur op Ketnet

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: