Voor het eerst audiodescriptie op maat van kinderen

Op de Internationale dag van de Witte stok, 15 oktober, maakt Ketnet een nieuw initiatief bekend voor kinderen met een visuele beperking. De eerste drie seizoenen van de succesreeks Nachtwacht zijn voortaan ook beschikbaar met audiodescriptie.

VRT heeft al meerdere reeksen met audiodescriptie voorzien (De Ridder, Professor T. Beau Sejour,...), maar nu wordt voor het eerst een Ketnet-fictiereeks aangeboden met audiodescriptie.

"Ketnet wil er zijn voor alle kinderen. We zijn dan ook enorm blij dat we met de reeks Nachtwacht als eerste kinderzender in Vlaanderen audiodiscriptie op maat van kinderen kunnen aanbieden. Op die manier zorgen we ervoor dat ook kinderen met een visuele beperking ten volle kunnen genieten van de mysterieuze wereld van Nachtwacht." - Maarten Janssen, Netmanager Ketnet

'Nachtwacht is de eerste reeks die we hebben bewerkt voor kinderen en dus was het ook voor ons een beetje zoeken naar het juiste taalniveau. Zoals steeds testen we het resultaat met ervaringsdeskundigen. Daarom hebben we een groep blinde en slechtziende kinderen van De Kade in Brugge uitgenodigd en die reageerden enorm enthousiast. We bekijken nu of we in de toekomst nog meer kunnen produceren voor het dankbare en groeiende publiek voor deze service, jong en oud dus.' ) Geertje De Ceuleneer, coördinator Diversiteit VRT

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is oorspronkelijk bedoeld voor blinde en slechtziende kijkers. Ook zij kijken geregeld televisie, maar missen uiteraard een deel van de informatie als niemand er iets over zegt. Daarom wordt een extra commentaarstem in de klankband gemixt, mooi tussen de dialogen in. De stem beschrijft onder andere handelingen, plaats, tijd, kleding en kapsels, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Al die elementen vertellen mee het verhaal en zijn soms noodzakelijk om het verhaal goed te kunnen volgen.

Nachtwacht

De tijd lijkt te hebben stilgestaan in het rustige dorpje Schemermeer, maar eigenlijk gebeuren er vreemde dingen. Schemermeer is namelijk een poort naar de onderwereld. Daarom duiken er geregeld fabelachtige wezens op (trollen, mummies, minotaurussen, enz.), vaak met kwade bedoelingen. Gelukkig is er de Nachtwacht: drie bewakers van het goede. Het zijn drie tieners die er op het eerste gezicht doodgewoon uitzien, maar eigenlijk ook zelf mythische wezens zijn: de slimme vampier Vladimir (Louis Thyssen), de toverelf Keelin (Celine Verbeeck) en de stoere weerwolf Wilko (Giovanni Kemper).

Nachtwacht is een productie van Studio 100 voor Ketnet.

Nachtwacht reeks 1 tot en met 3 is vanaf 15 oktober online te bekijken via ketnet.be, de app en via VRT NU. Vanaf 10 november starten de uitzendingen op televisie, elke zaterdag en zondag om 12 uur.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over