Van 8 tot en met 11 november staat de gehele binnenstad van Utrecht in het teken van de twaalfde editie van avontuurlijk muziekfestival Le Guess Who?. Het festival presenteert genre-doorbrekende optredens van meer dan 150 artiesten op verschillende historische locaties, uiteenlopend van popzalen, theaters en kerken, tot oude fabriekspanden en werfkelders.

In aanvulling op de eerder aangekondigde line-up en curatorschappen maakt Le Guess Who? nu verschillende speciale projecten en artiesten bekend: Future Feminism, 15 jaar RVNG Intl., ONCEIM en de complete gecureerde programma’s door Devendra Banhart, Moor Mother, Asia Argento en Shabaka Hutchings.

Future Feminism

Een iconisch project tijdens Le Guess Who? 2018 is Future Feminism, door de New Yorkse kunstenaars Kembra Pfahler, Johanna Constantine en Anohni. Het kunstenaarscollectief pleit voor een vrouwelijk collectief bewustzijn, “om te redden wat er nog te redden valt van onze wereld”. Sinds de start van het project in 2014 is het Future Feminism-manifest, bestaande uit 13 principes, veelvuldig en op verschillende manieren opgenomen in de hedendaagse popcultuur, in het bijzonder principe #13: “The Future is Female”.

Op Le Guess Who? presenteert de groep een speciale theaterperformance gebaseerd op de 13 principes van Future Feminism, met Kembra Pfahler, Johanna Constantine en The Girls of Karen Black. Pfahler, bekend van haar onverschrokken politieke muziek en performancekunst die het publiek sinds de jaren tachtig hebben geshockeerd en uitgedaagd, beschrijft de uitvoering als “een poging om een duurzamere toekomst bij elkaar te puzzelen. Dit is waarom Future Feminism tot stand kwam en dit is waarover we zingen tijdens dit festival”.

The Girls of Karen Black is het vervolg op Pfahler’s beruchte groep The Voluptuous Horror of Karen Black en toont waarom Pfahler vandaag de dag een van meest vooraanstaande feministen is. Johanna Constantine infiltreert met haar hybride optredens als danser en DJ zowel de kunstwereld als de New Yorkse clubscene. Het Future Feminism-project – voor Le Guess Who? gecureerd door Asia Argento – bestaat verder uit een debat- en filmprogramma (dat later wordt aangekondigd).

15 jaar RVNG Intl.

RVNG Intl. is een onafhankelijk platenlabel uit Brooklyn dat zich specialiseert in avant-gardistische dance en elektronische muziek. Ter ere van het vijftienjarig bestaan in 2018 presenteert RVNG Intl. verschillende optredens, namelijk van Russische elektronische producer Kate NV, de Colombiaanse ambientproducer Lucrecia Dalt, drummer extraordinaire Greg Fox en avant-cellist Oliver Coates.

De FRKWYS serie vervult een centrale rol in de catalogus van RVNG Intl. De serie brengt hedendaagse muzikanten en hun voorgangers – vaak muzikale grondleggers – samen voor de opnames van een gezamenlijk album. Een nieuwe toevoeging aan de serie wordt opgenomen in Utrecht voorafgaand aan Le Guess Who?: een samenwerking tussen Finse elektronische componist Pekka Airaksinen (ook bekend van radicale proto-noise groep The Sperm), en New Yorkse multi-instrumentalist en vocalist Ka Baird. Het project krijgt zijn live-primeur op het festival. Ook de FRKWYS-release van Ian William Craig en Daniel Lentz gaat in première op Le Guess Who? 2018.

ONCEIM

Het ‘Orchestre de Nouvelles Créations, Expérimentations et Improvisations Musicales’ (ONCEIM) is een orkest bestaande uit vierendertig musici dat focust op de uitvoering van experimentele hedendaagse muziek. ONCEIM presenteert twee stukken op Le Guess Who?: ‘Gruides’ is een samenwerking met Stephen O’Malley van Sunn O))); een zinderende botsing tussen drone-muziek en ONCEIM’s gelaagde benadering van geluid. ‘Occam Océan’ is het resultaat van een twee jaar durende samenwerking met Éliane Radigue, een vooraanstaand componist in de Franse hedendaagse muziek. Het is een uitdagend stuk dat zich beweegt tussen minimalistische, elektronische en spectrale klankwerelden. De performances van ONCEIM zijn een samenwerking tussen Le Guess Who? en Gaudeamus Muziekweek.

Curatorschappen

De gecureerde programma’s van Devendra Banhart, Moor Mother, Asia Argento en Shabaka Hutchings zijn compleet. Toegevoegd aan het programma van Moor Mother zijn het Zuid-Afrikaanse performancekunst-duo FAKA, de Amsterdamse DJ/producer/vocalist LYZZA en de ongrijpbare performancepop van Eartheater. Shabaka Hutchings heeft de futuristische pop van Orchestra of Spheres en de uit Martinique afkomstige DJ Noss uitgenodigd. Naast Future Feminism voegt Asia Argento ook toe aan haar programma: beeldend kunstenaar en illustrator Joe Coleman met opruiende spoken word, Ian Svenonius’ Escape-ism, actrice en elektronische popmuzikant Rose McGowan en invloedrijke producer Martin Bisi. Bisi presenteert ‘BC35’, het resultaat van een twee dagen durende opnamesessie met muzikanten uit de New Yorkse underground in Bisi’s invloedrijke BC Studio.

Le Guess Who? 2018

Eerder werden al aangekondigd voor Le Guess Who? 2018: Art Ensemble of Chicago; Devendra Banhart, The Breeders; Anoushka Shankar & Manu Delago with MO Strings; Sons of Kemet XL; Ebo Taylor; Hailu Mergia; Mudhoney; Serpentwithfeet; Circuit des Yeux presents 'Reaching For Indigo: Gaia Infinitus'; Vashti Bunyan; Saul Williams & King Britt present 'Unanimous Goldmine' en vele anderen.

Tickets

Vierdaagse passe-partouts voor Le Guess Who? 2018 zijn verkrijgbaar voor €137,50 (inclusief servicekosten). Dagkaarten voor het festival zijn vanaf begin september beschikbaar.

Voor meer informatie, zie www.leguesswho.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: