“Huize Bouquet, met de vrouw des huizes spreekt u. Nee het is Bouquet.”

Een andere taal of niet, het klinkt ons alleen bekend in de oren. Zondagmiddag weergalmde de stem van de gevreesde Hyacinth Bucket door de zaal van theater Elckerlyc. Postbodes, melkboeren, en ja zelfs de buren deden hun uiterste best zich te verstoppen, maar meestal tevergeefs. Gelukkig stak het publiek zich niet achter stoelen of banken, maar genoot iedereen rustig van de voorstelling.

Hyacinth (Katrien Devos) wel bekend om haar bescheidenheid, heeft haar oog laten vallen op de musical van haar buurman Emmet (Walter Baele). Ze vindt zichzelf de perfecte Maria voor in “the Sound of Music”. Emmet staat doodsangsten uit elke keer hij haar huis moet passeren, maar zijn vrouw Elisabeth (Karin Tanghe) denkt dat het snel zal beteren. Zij is namelijk secretaresse van de vrouwengilde en weet dat ze op zoek zijn naar een nieuwe voorzitster. En gelijk heeft ze… Als Hyacinth de brief leest, vindt ze zichzelf direct de perfecte kandidaat en doet er dan ook alles aan om voorzitster te worden. De Dominee (Jan Schepens) hoopt uiteraard uit de grond van zijn hart, dat iemand anders de verkiezing van de vrouwengilde wint. Richard (Bob de Moor) moet met vervroegd pensioen. Voor hem is het voorzitterschap de uitgelezen kans om Hyacinth veel van huis te hebben. Maar wilt hij dat de rest ook aandoen?

In tussentijd bij de rest van de familie is Rose (Loes van den Heuvel) in haar midlifecrisis/menopauze aangekomen en denkt ze dat ze zwanger is. Daisy (Anne-Mie Gils) laat haar maar in de waan, want ze is zelf veel te druk bezig met Onslow (Ivan Pecnik) te strikken. Die heeft alleen maar oog voor zijn hobby’s: bier en TV. Maar als plots de TV stuk gaat, wordt het tijd om een oude hobby nog eens boven te halen…

Benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen? Wordt Hyacinth de nieuwe voorzitster? Of krijgt ze eerder de hoofdrol in de musical van Emmet? Is Rose dan toch zwanger van Mr. Parker? Wat is de nieuwe hobby van Onslow? Voor ons een weet, voor u een vraag… Maar er is wel degelijk een oplossing! Gewoon gaan kijken!

Als we de casting op voorhand zagen, konden we ons direct al een perfect beeld vormen van de types. De rollen waren wel degelijk op het lijf geschreven. Een mooie casting is alvast een goed begin, maar wat ze er uiteindelijk mee doen moet het afmaken. En dat hebben ze fantastisch gedaan. De cast zat perfect in hun rol waardoor de typetjes zeer goed tot uiting kwamen. Alles was herkenbaar, zelf de standaardzinnetjes van Hyacinth. Katrien Devos, was zelfs uiterlijk helemaal Hyacinth wat het beeld prachtig afmaakte. Rose deed ons wel een beetje aan Carmen denken van F.C. De Kampioenen, maar de twee vertonen dan ook wel enkele gelijkenissen. Dus was Loes van den Heuvel de perfecte kandidaat om dit te vertolken. Ivan Pecnik en Walter Baele waren natuurlijk al collega’s bij Tegen de Sterren op, waar ze beiden eens een knipoog naar gaven. Walter met zijn typpetjes en Ivan doordat hij al eens Onslow in die serie speelde. Ook de andere acteurs zette een uitmuntende versie van hun personage neer.

Het verhaal was herkenbaar en helemaal Keeping up Appearences. De zaal kwam wel in het eerste deel een beetje moeilijker op gang, maar in het tweede deel kwam alles los. Na de voorstelling werden ze dan ook met een hartelijk applaus onthaald. Schone Schijn 2 was een productie van Uitgezonderd Theater! in een regie van Jos van Geel. Het eindresultaat mag er zijn! Wie heimwee heeft naar Hyacinth Bucket moet zeker eens een kijkje gaan nemen! Het stuk zal nog spelen tot en met 30 oktober in theater Elckerlyc.

Meer info en tickets: www.schoneschijn.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: