Na de levende legendes Sting (uitverkocht) en Van Morrison, krijgt Gent Jazz deze zomer ook twee net iets jongere, maar geenszins minder opmerkelijke headliners: Kate Tempest (17/7) en Nils Frahm (18/7).

De eerste bracht vorig jaar met het album The Book of Traps and Lessons haar zoveelste uppercut op rij uit, waardoor ze haar titel als de belangrijkste rappoëet van haar generatie veilig stelde. De tweede hoeft zijn pink nog maar over de toets van een piano te laten glijden of er komt al een compositie uit die even ingenieus als verleidelijk is.

Noteer: Tempest en Frahm tekenen deze zomer voor twee topconcerten! We zouden er zowaar zelfs geld op verwedden, mochten de odds niet zo ongunstig zijn.

Werden eerder reeds bevestigd:

  • 12/7: Van Morrison, Marc Cohn & The Blind Boys of Alabama, Compro Oro
  • 14/7: Sting, Novastar (solo), Stef Kamil Carlens – SOLD OUT

De voorverkoop van 17/7 (Kate Tempest) en 18/7 (Nils Frahm) start onmiddellijk via gentjazz.com – het enige officiële verkoopkanaal.

Kate Tempest

In haar relatief korte carrière wist Kate Tempest al twee nominaties bij elkaar te sprokkelen voor de Mercury Prize – de toonaangevendste Britse muziekprijs. Evenveel als Oasis, The xx en alt-J. Oké, in een ideale wereld had ze die nominaties ook verzilverd, maar geef toe dat dat al niet slecht is voor een eigenzinnige rapper uit een Londense buitenwijk die de helft van de tijd bezig is met literatuur, theater – Guy Cassiers baseerde zijn theatervoorstelling Tiresias op één van haar teksten – en poëzie. Het zal bijgevolg niemand verbazen dat Kate Tempest een mix brengt van hiphop en spoken word, maar wat gerust wél mag verbazen is dat ze daarmee zelfs al Jay-Z beïnvloedde. Nadat haar (super)producer Rick Rubin enkele demo’s van haar recentste album The Book of Traps and Lessons aan de rapper liet horen, zei die plots: “Okay, I’m going home. I know what I need to do now.” Een paar maanden later bracht Jay-Z 4:44 uit, veruit zijn beste en meest introspectieve plaat in jaren. Dát is het effect dat Kate Tempest heeft op mensen. En halfgoden.

Nils Frahm

U hebt ongetwijfeld al horen waaien dat de piano weer hot is, maar zelfs met een almaar groeiend aantal concurrenten is er nog altijd niemand zó hot als Nils Frahm. De Berlijnse pianist, componist en – niet in het minst – verbeten synthesizerliefhebber wordt vijftien jaar na zijn eerste plaat nog steeds op handen gedragen door zowel pianodeskundologen als ongeneselijke hipsters. Hij bracht inmiddels al bijna twintig albums en EP’s uit, werd in de recensie daarvan in één adem genoemd met Steve Reich, Keith Jarrett en elektronicapionier Thomas Fehlman, en werkte samen met iedereen van Ólafur Arnalds over DJ Shadow naar Woodkid, met wie hij muziek schreef voor de kortfilm ELLIS van de Franse straatkunstenaar JR met Robert De Niro. Maar de grootste indruk maakte Frahm de voorbije twee decennia nog veruit het meest met zijn concerten. Vergezeld door ‘niet meer’ dan een batterij piano’s, Moog-synthesizers, Fender Rhodes en ander vintage speelgoed snijdt de belachelijk getalenteerde muzikant elke keer weer zijn publiek de adem af. Een concert van Nils Frahm is in feite zelfs geen concert meer, maar een muzikale hoogmis met coolere orgels, hemelsere klanken en – daar zorgen wij voor! – betere wijn.

Gent Jazz investeert in jong muzikaal talent – rappoeët Kate Tempest (17/7) en virtuoos Nils Frahm (18/7). Ook Van Morrison en Sting komen dit jaar naar Gent Jazz. De ticketverkoop is gestart en beschikbaar via gentjazz.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Gent Jazz!
Datum: 
8 juli - 18 juli 2020
Locatie: 
Bijlokesite, Gent

Reservatie:

Meer over