Nieuw album ‘Juju’ bouwt verder op de tweede helft van vorig album ‘Grichte’, waar Willems’ stem, drums, percussie, keyboards en field recordings samen gingen met de saxofoons van Marc De Maeseneer, Vincent Brijs en John Snauwaert. Grichte bewoog van introspectieve exploratie naar expressionistische riffrock en semi-dadaïstische avantgarde. Op Juju graaft het kwartet nog dieper en zijn de resultaten nog fascinerender.

Willems’ recente werk combineert gedreven artistiek experiment met een toewijding aan bredere socio-politieke thema’s. Ze wil in dialoog gaan met haar omgeving via een oproep om onze verantwoordelijkheden op te nemen in deze hectische, egocentrische tijden. De vluchtelingencrisis is een thema, ecologisch bewustzijn een ander. De waarschuwing in “Voor De Stranden Verdrinken” valt niet te negeren.

Juju blijft inzetten op avontuur, maar deze keer voelt de muziek nog zelfzekerder, diverser en krachtiger aan. Er zijn weelderige vocale arrangementen, ronkende saxen en meeslepende melodieën. Het excentrieke en het speelse gaan hand in hand met oefeningen in spanning en ontlading, en roepen op tot connectie in asociale tijden.

Juju is een logische volgende stap en Willems’ meest consistente release. Het is verdomd catchy, zorgvuldig geconstrueerd, heeft een krachtige impact en is toegankelijker dan ooit. Juju is het geluid van een artieste op de piek van haar kunnen, die haar bereik blijft uitbreiden en steeds dieper graaft met bakken gretigheid. Het is niet zomaar intrigerend, het is inspirerend.

Fuzzy Williams
‘Fuzzy Williams’, de eerste single van Juju, het nieuwe album van Karen Willems met Terre Sol Four, zet de opwindende sax-gedreven sound van het kleurrijke dubbelalbum Grichte verder. Het combineert de punch van Ellington (denk “Such Sweet Thunder” meets
“Brasilliance”) met vlijmscherpe gitaaraccenten en de epiek van Swans. Het is een kwade, punk-achtige brok verontwaardiging, een aurale handgranaat op zoek naar een alternatief.

LIVE 18/05, Lokerse Jazzklub
11/07, Gent Jazz

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over