Vanaf woensdag 7 september is Telefacts er weer met de beste reportages uit binnen-en buitenland. Het actualiteitenmagazine krijgt dit najaar een vaste stek bij VTM op woensdagavond. Eén keer per maand zal het plaats maken voor het opsporingsprogramma FAROEK. VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert, die ook al het gezicht was van Telefacts Zomer, leidt de reportages in en zal Telefacts blijven combineren met haar werk als reporter voor VTM NIEUWS.

AFLEVERING 1: COPWATCHERS

Elke maand sterven in de VS zo’n negentig mensen na een gewelddadige confrontatie met de politie, dat zijn er drie per dag. Sinds kort hebben enkele activisten in New York zich gegroepeerd om politiemensen de klok rond in de gaten te houden, zogenoemde ‘copwatchers’. Zij luisteren via de radio politiefrequenties af en rukken net zo snel uit als de agenten zelf. Eens ter plekke halen ze hun camera's boven en filmen ze van de eerste tot de laatste seconde de politie-interventies. Zodra de politie haar boekje te buiten gaat, worden de beelden op internet gegooid. De copwatchers hebben maar één doel: een einde maken aan het buitensporig politiegeweld.

“We worden zelf vaak opgepakt als we hen filmen, ook al is dat ons goed recht”, vertelt één van hen. “Ze durven ook geweld gebruiken tegen ons, maar het zal ons niet tegenhouden. De politie van New York is racistisch en dat zullen we bewijzen”.

De aanleiding voor het ontstaan van deze nieuwe burgerwacht was de dood van Eric Garner in de zomer van 2014. De Afro-Amerikaan, die ervan verdacht werd illegale sigaretten te verkopen, werd tijdens zijn arrestatie zeven minuten lang in een wurggreep genomen door een agent. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De beelden van de hardhandige arrestatie gingen viraal.

Copwatchers, woensdag om 22.55 in Telefacts

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: