Sanne Goetschalckx

Begin jaren ´70 is Judas Priest ontstaan in het Engelse Birmingham en sindsdien hebben zij hun stempel gedrukt in de Metalscene. In 2011 werd hun Epitaph tour aangekondigd als afscheids- tournee. Na een 40 jarige carrière zou dat de laatste toer rond de wereld worden. Groot was dan ook ieders verbazing toen er in 2014 een nieuw album verscheen “Redeemer of Souls”. En om dit album te promoten werd toch weer gekozen voor een wereldtournee. Afgelopen zomer passeerden ze zo reeds op Graspop Metal Meeting en nu zijn ze dus terug in België voor een zaalshow in Vorst Nationaal.

De laatste jaren is Judas Priest regelmatig in België geweest, zowel voor festival als zaal optredens. Dit vertaalde zich in een Vorst Nationaal dat niet uitverkocht. Gelukkig heeft men het slim aangepakt en het podium naar voren gebracht en de tribune verkleind. De zaal leek op deze manier toch zeer goed gevuld. Op deze manier had ook iedereen het gevoel dichtbij te zitten/staan.

Om de zaal op te warmen, rekent men tijdens het laatste gedeelte van de tour op de Britse hardrockband UFO. Zij hebben rond dezelfde periode als Judas Priest het licht gezien. En na al die jaren hebben zij ook nog steeds voldoende inspiratie voor nieuwe nummers. Dit resulteerde dit jaar in het album “A Conspiracy of Stars”. In hun set hebben ze “Run Boy Run” en “Messiah of Love” opgenomen, beide afkomstig van het nieuwste album. Tijdens het optreden lijkt het soms dat de zanger de gitaarsolo’s nodig heeft om even op adem te komen. Maar dit doet niets af aan het optreden. Hun set eindigen ze met hun hit “Doctor Doctor”, wat op het nodige enthousiasme van het publiek kan rekenen.

Een grote zwarte doek met het Judas Priest logo wordt opgehangen om het podium af te schermen terwijl men alles klaarzet. Plots klinkt luid “War Pigs” van Black Sabbath door de zaal, nadien valt de doek en zien we de muzikanten die het 1e nummer inzetten. De 2 eerste nummers, Battle Cry en Dragonaut, komen van het nieuwe album. Ondanks dat ze nog redelijk nieuw zijn, kan het publiek al behoorlijk meezingen. En korte begroeting door Rob Halford volgt en het publiek beantwoordt met applaus en gejuich.

De kledingstijl van zanger Rob Halford is zeer kenmerkend sinds de beginjaren. Tijdens zijn lange carrière bij de band, heeft hij duidelijk ook een grote collectie jassen aangelegd. Regelmatig verdwijnt hij dan ook even in de coulissen om een ander exemplaar aan te trekken. Tijdens deze kledingwissels zijn het de muzikanten die contact zoeken met het publiek. Zo probeert gitarist Richie Faulkner regelmatig om het publiek de handen op elkaar te laten zetten.

Drummer Scott Travis neemt ook even het woord. Hij vertelt over het samenstellen van de setlist. Om te kunnen spreken van een degelijke Priest setlist kan volgens hun een nummer als “Beyond the Realms of Death” niet ontbreken. Een ander typisch element is de motor waarop Rob Halford het podium komt oprijden. We dachten even dat hij hem was vergeten mee te brengen, maar dan bij aanvang van “Hell Bent for Leather” hoorden we plots toch het geluid van de Harley.

Verder was de avond een mooie mengeling van nieuwe nummers met de echte klassiekers. Zo konden Breaking the Law en Painkiller bijvoorbeeld ook niet ontbreken. Bij de bisnummers werd er voor gekozen om eerst een klassieker te spelen, gevolgd door een nieuw nummer: Living After Midnight en Beginning of the End. Een daverend applaus was dan ook meer dan verdiend na deze fantastische show.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Judas Priest
Meer over