Singer/songwriter Josephien lanceert haar gloednieuwe single ‘Talk To Me’. Josephien gelooft niet in muzikale monogamie. Ze leeft op het ritme van een onregelmatige beat, hinkend tussen pop en soul, tussen R&B en funk. En toch is er een constante doorheen Josefien Deloofs muziek: ongeacht de stijl of vorm gaat haar stem als een schuurmachine door merg en been.

Een artiestennaam als 'Josephien' wekt de indruk dat ze helemaal solo vliegt, maar de 22-jarige artieste staat er helemaal niet alleen voor. Van jongs af droomde ze ervan ooit een groep samen te stellen. "Ik ben graag omringd door mensen. Ik verkies om samen met anderen op pad te gaan", aldus Josephien. "Het liefst wil ik met bevriende muzikanten de studio en het podium delen. Ik zie ook liever een groep aan het werk dan een soloartiest."

Eerst speelde Deloof alleen songs op gitaar, haar ruwe, ietwat hese stem deed haar opvallen tussen een steeds toenemende massa. Maar pas wanneer ze andere muzikanten rond zich heen verzamelde, kwam haar carrière pas echt in een stroomversnelling. Nadat ze slechts drie concerten in totaal had gespeeld, kaapte ze de publieksprijs op Humo’s Rock Rally weg in 2018, wat haar speelkansen opleverde in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Een half jaar later verkocht ze de Minardschouwburg in Gent uit.

Ondertussen zijn we 2020 en viste de twintiger enkele oudere nummers die in de vergeetput zaten terug op in haar ouderlijk huis in Loppem, nabij Brugge. Met haar eerste EP, het akoestische ‘Loppem’ keert Josephien terug naar een tijd waarin ze nog nummers maakte als 'Josefien'. "Omdat ik dat hoofdstuk nooit volwaardig heb kunnen afsluiten’, zegt ze. ‘Als ik deze nummers bij het vuilnis zou smijten, zou ik mij dat achteraf beklagen."

Op haar eerste single ‘Talk To Me’ flirt Josephien met soul, terwijl ze ook een meer poppy kant van zichzelf verkent. Het is die eigenheid die Josephien typeert: een klok van een stem en een neus voor catchy melodieën. "Voorlopig spring ik van de hak op de tak, omdat ik nog aan het zoeken ben naar het geluid dat mij het best ligt" zegt ze.

Josephien wil verschillende smaken proeven, om de ingrediënten later te kunnen samenbrengen."Mijn muziek kan momenteel nog alle kanten uitgaan. Ik luister bijvoorbeeld naar vrouwelijke hiphop, al hoor je die invloed niet in mijn muziek. Als kind ben ik nooit met veel muziek opgegroeid. Mijn kennis is eerder beperkt, wat ervoor zorgt dat ik mij niet aan artiesten of stijlen spiegel. Ik volg gewoon mijn buikgevoel."

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over