MNM sensibiliseert luisteraars rond verkeersveiligheid

Meer controles en een puntenrijbewijs. Dat is volgens jonge Vlamingen de oplossing om het aantal verkeersongevallen te doen dalen. Dat blijkt uit een enquête die radiozender MNM en VAB uitvoerden bij bijna 800 jongeren. Vanaf vandaag sensibiliseert MNM jongeren twee weken lang rond verkeersveiligheid met "De Verkeersweken".

MNM en VAB hebben bijna 800 Vlaamse jongeren bevraagd over zes verschillende thema’s, gaande van veiligheid en gevaren in het verkeer tot de verschillen tussen mannen en vrouwen in het verkeer. Alle deelnemers hadden recent een theorietest afgelegd via de VAB-site en de meesten hadden nog geen rijbewijs gehaald.

“De enquête is enorm waardevol aangezien ze weergeeft hoe de chauffeurs van morgen tegenover verkeer en vooral verkeersveiligheid staan." - VAB-woordvoerder Maarten Matienko

Controles en puntenrijbewijs oplossing voor ongevallen

Veel jongeren hebben schrik om een ongeval te veroorzaken. Amper 18% is daar helemaal niet bang voor. Oorzaken voor die ongevallen zijn volgens de bevraagden sms'en tijdens het rijden (97%), het gebruik van tablets (96%) en lezen (95%). Opvallend is dat 1 op 3 jongeren vindt dat roken tijdens het rijden te veel afleidt en verboden zou moeten worden.

Gevraagd welke maatregelen tegen ongevallen ze zouden nemen, als ze voor een dag minister van Verkeer zouden zijn, komen strengere controles 's nachts (65%) en het puntenrijbewijs (62%) naar boven. Gevolgd door extra opleidingen na twee zware overtredingen (60%) en meer trajectcontroles (56%).54% van de jongeren denkt dat boetes afleidend gedrag tijdens het rijden kunnen bijsturen.

Ergernissen

Agressief rijgedrag (81%) en dronken rijden (81%) zijn voor de chauffeurs van morgen de grootste ergernissen in het verkeer, gevolgd door bumperkleven (68%) en het niet verlenen van voorrang (60%).

Verschil mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen hebben volgens de Vlaamse jongeren duidelijk een andere rijstijl. Eén op drie mannen rijdt liever ook met een man mee, terwijl vrouwen daarin geen voorkeur hebben. Mannen rijden vlotter en anticiperen beter in het verkeer, terwijl vrouwen zich meer aan de verkeersregels houden en hoffelijker zijn.

De Verkeersweken

Vanaf vandaag sensibiliseert radiozender MNM jongeren twee weken lang rond verkeersveiligheid, samen met VAB en VSV. Er is onder andere aandacht voor rij-opleidingen op maat. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat oktober de dodelijkste verkeersmaand van het jaar is.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over