Met zijn eerste album “Mensen zijn gemaakt van dun papier” (januari 2013) kwam Jonas Winterland helemaal uit het niets, maar dat hield hem niet tegen om in sneltempo pers en publiek in te pakken met singles als “Altijd halverwege” en “Naar het licht”. Na een warm onthaalde tournee kreeg hij begin 2014 ook nog een nominatie voor de Mia’s in de categorie “beste Nederlandstalige album”.

Daar moest een vervolg op komen, en dus brengt de Leuvense singer-songwriter in januari 2015 zijn tweede album uit: “Zwaartekracht en andere verzinsels”. Die titel mag u gerust als een intentieverklaring lezen. De voorzichtige debutant van twee jaar geleden voelt zich muzikaal bevrijd en is een zelfbewuste zoeker geworden. Met wellicht meer vragen dan antwoorden in de aanbieding.

Als u dacht dat zijn debuut al een persoonlijke plaat was: op zijn nieuwe album gaat Winterland nog een stap verder en snijden zijn teksten nog net dat tikkeltje dieper. Als prille dertiger zingt hij onder meer over de weigering – of is het onkunde? – om volwassen te worden (“De jaren van verstand”) en over de muziek (“De zwaartekracht”) en de liefde als reddingsboeien. Verder bezweert hij zijn angst om te vergeten en vergeten te worden (“Wie ik ben en hoe ik heet”) en brengt hij met “Gelukkig zijn wij niets” een vrolijk tintelende ode aan het onvolmaakte.

En dan is er ook nog “Het meisje uit het lied”, een lied dat bedoeld was als een warm eerbetoon aan de drie Nederlandstalige rockgroepen die Winterlands jeugd kleurden (Gorki, Noordkaap en De Mens), maar dat door het plotse overlijden van Luc De Vos plots een andere lading krijgt.

Voor de productie werkte Winterland opnieuw samen met producer Jo Francken (zie o.a. Gabriel Rios en Triggerfinger). Onder zijn impuls werden nieuwe muzikale registers aangeboord. Zo vormt de indiepop van Beck, Eels en Grandaddy een belangrijke bron van inspiratie, terwijl oude meesters als Bob Dylan en Leonard Cohen op de achtergrond aanwezig blijven. Opvallende gastrollen zijn weggelegd voor rasmuzikanten David Poltrock (o.a. Hooverphonic en De Mens), Tom Vanstiphout en Pieter Van Dessel (Marble Sounds).

Live wordt Jonas Winterland bijgestaan door twee muzikale zielsverwanten: pianist Jan Borré en celliste Renke Van Impe. Op vrijdag 30 januari stelt Jonas Winterland zijn nieuwe album in première voor in de AB Club.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over