Eind januari lanceerde singer-songwriter Jonas Winterland met succes zijn 4e album ‘Berichten uit de schemerzone’. Na een warm onthaal in de muziekpers – ‘Van een verbluffende schoonheid’ en ‘Groots in zijn nederigheid’ onthielden wij – volgde in maart nog de druk bekeken videoclip bij ‘Overal mist’. En toen kwam de muziekwereld krakend tot stilstand, om de u welbekende redenen.

Zo kreeg ‘Berichten uit de schemerzone’ niet de live-tournee die de plaat verdiende, maar Winterlands ingetogen nummers groeiden voor vele fans wel uit tot dé soundtrack bij hun lockdown. Vooral ‘Adelaar’, een song over al dan niet zelfgekozen afzondering en isolatie, kreeg voor vele fans een bijzondere betekenis. Daarom kreeg dat lied een videoclip, gemaakt door digital story-teller Vicky Bogaert.

De sobere maar veelzeggende animatiefilm kreeg voor Winterland onverwacht nog een enorme extra lading mee, omdat die gemaakt werd in een periode waarin de songwriter leed aan plots gehoorverlies:

‘Van de ene dag op de andere was ik doof aan één oor. Dat zorgde niet alleen voor blinde paniek, maar maakte het mij ook onmogelijk om nog muziek te spelen. En als ik dat niet meer kan, dan gaat het niet goed met mij. Dat gehoorverlies heeft langer dan een maand aangesleept en er was mij al voorzichtig gesuggereerd dat het blijvend zou zijn. Om niet helemaal de pedalen te verliezen, kreeg ik de raad om mij te focussen op iets anders dan muziek. Dat werden dus de beelden van deze clip. Pas zeer recent is mijn gehoor hersteld, en heb ik beeld en muziek voor het eerst samen kunnen bekijken en beluisteren. Toen kon ik alleen maar vaststellen dat Vicky Bogaert mijn liedje perfect heeft aangevoeld.’

‘Adelaar’ is de vierde en laatste single uit ‘Berichten uit de schemerzone’ en op dit moment werkt Winterland, wiens gehoor intussen volledig hersteld is, aan nieuwe muziek.

Jonas Winterland over Adelaar & de clip van Vicky Bogaert:

"in eerste instantie maakte ik de clip als cadeau voor de fans. ‘Adelaar’ is een song over afzondering en isolatie, en ik heb gemerkt dat het voor veel fans is uitgegroeid tot een soort soundtrack bij hun lockdown. En de tweede reden is dat het dus inderdaad mijn persoonlijke lievelingsnummer van de plaat is en dat ik vind dat het lied nog wat meer luisteraars verdient, zo simpel is het. ‘

Adelaar’ is vooral een heel eerlijk nummer. Iets wat ik op een bepaald moment in mijn leven gewoon moest schrijven.‘Adelaar’ is zeer lo-fi opgenomen: je hoort alleen mijn stem en akoestische gitaar. Zelf hou ik enorm van die puurheid.
Ik maak tegenwoordig clips voor de nummers die ikzelf in de kijker wil zetten. Zoals ik ook voor ‘Overal mist’ gedaan heb."

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over