Els Verhaeren

John William Lowery, beter bekend als John 5, is een echte gitaarvirtuoos! Hij speelt ondertussen al bijna 10 jaar bij Rob Zombie en werkte in het verleden al samen met o.a. David Lee Roth en Marilyn Manson. Met Rob Zombie is hij momenteel bezig aan een heuse Europese tour die ook langs de weide van Stenehei in Dessel zal gaan om daar Graspop Metal Meeting in zombie-stijl nog eens te veroveren. FrontView Magazine had op Rock Am Ring de kans om John 5 te ontmoeten.

FVM: Vanavond wordt het mijn eerst Rob Zombie show.
John 5: Oh, geweldig!

FVM: Wat mag ik er van verwachten?
John 5: Wel, we proberen altijd om er een groot feest van te maken. Het publiek er bij te betrekken. Het is heel entertainend, heel energievol. We spelen veel coole, herkenbare hits, die de mensen zullen bevallen. Het is een knaller, dus ik denk dat je het echt wel goed zal vinden.

FVM: Jullie gaan allemaal met veel make-up het podium op?
John 5: Absoluut, we houden daar echt wel van. Het hoort bij het entertainment. Mensen willen entertained worden. Optreden in een jeans en T-shirt is goed, maar ik wil zelf ook graag meer amusement, zo van “Whauw, zie daar eens!”. Ik denk dat de mensen dat ook wel graag willen zien.

FVM: De verwachtingen zijn hoog nu! (lachend). 

FVM: Ik ben van België, waar jullie binnenkort op één van de twee hoofdpodia van Graspop Metal Meeting zullen staan. Zal jullie show van vanavond dezelfde zijn als op GMM?
John 5: Het zal een soortgelijke show worden. We spelen misschien wel een aantal andere nummers, maar het concept zal wel hetzelfde zijn als hier.

FVM: Heb je een favoriet nummer dat je graag speelt?
John 5: Wel, dat is een goeie vraag. (nadenkend) Ik speel graag de nieuwere nummers omdat we die nog niet zo lang spelen. We hebben nummers die wel al jaren lang spelen, maar de nieuwe nummers zijn spannend en verfrissend, zoals wanneer je een nieuw soort eten uitprobeert en denkt ‘Dit is echt lekker en anders!’ Nieuwere nummers spelen is altijd opwindend.

FVM: Je speelt nu al een tijdje, hebt met nog andere grote namen zoals Marilyn Manson gespeeld. Ben je ooit nog zenuwachtig voor een show?
John 5: Nee, enkel voor live TV-optredens. Als ik live op TV moet komen, dan ben ik nog wel eens nerveus. Maar voor de rest is het al heel lang geleden dat ik nog eens zenuwachtig was… Gelukkig!... Als ik een nummer nog niet zo goed ken, of als ik op moet en ik heb het nog niet samen met iemand gerepeteerd, dan wel eens een klein beetje. Laat ons zeggen dat ik toch zo’n 98% van de tijd niet zenuwachtig ben.

FVM: Heb je een bepaalde gewoonte of iets bijgelovigs dat je doet, voor je opgaat?
John 5: Niet echt, wat ik wel gewoonlijk doe is heel de dag gitaar spelen, écht heel de tijd. Verder een beetje onder de vrienden zijn, maar echte rituelen heb ik niet.

FVM: Ik heb gehoord dat jullie met Rob Zombie bezig zijn aan nieuwe nummers? Al enig idee wanneer er een nieuw album uitkomt?
John 5: Wanneer het effectief zal uitkomen weet ik niet. We werken er momenteel aan, maar we nemen onze tijd ervoor, om er voor te zorgen dat alles op een niveau komt zoals wij het willen. Ik denk dat het vermoedelijk iets voor volgend jaar zal zijn. Ondertussen breng ik zelf een nieuw album uit. Een instrumentaal album dat “Carefull With That Axe” zal heten en de eerste single zal uitkomen op 17 juni op iTunes. Ik schrijf voor mezelf instrumentale liedjes en de nieuwe single “This Is My Rifle” komt dus uit binnen een week.

FVM: Dat is al snel! We zijn benieuwd!

FVM: Als je het toeren van vroeger vergelijkt met dat van nu, zijn er veel verschillen?
John 5: Ja, die zijn er wel! Ik zou zeggen, met mijn eigen ervaringen, dat men zich nu meer bewust is van hun gezondheid enzo. Je ziet niet meer zo veel zotte feestjes als vroeger. Ik probeer nu gewoon goed te eten, gezond te zijn en goed te slapen, want ik wil het beste van mezelf geven. Ik heb al veel bands gezien waaraan je nog kon zien dat ze de vorige nacht serieus gefeest hadden en die dan niet goed presteerden. Wij zijn hier om het beste van ons zelf te laten zien aan de mensen die tickets hebben gekocht.

FVM: Denk je dat nieuwe bands allemaal door die fase van veel feesten moeten gaan?
John 5: Ik denk dat niet, want er is niet echt een voordeel uit te halen, maar als ze dat willen, dan kunnen ze dat doen. Dat is iets eigen aan het toeren, je kan eigenlijk doen of laten wat je wil. Je moet enkel voor jezelf de juiste beslissingen nemen.

FVM: Heel erg bedankt voor dit interview! Ik kijk al uit naar jullie optreden vanavond en op GMM!
John 5: Ik hoop dat je er heel erg van geniet!

Vanaf 17 juni ’14 kunnen we John 5’s nieuwe single vinden op iTunes, of voor een pre-order kan je al terecht op Amazone. Op zondag 29 juni ’14 kan je hem terug aan het werk zien met Rob Zombie als afsluiter op Mainstage 2 op Graspop Metal Meeting. Een show van Rob Zombie is inderdaad altijd een feest. Amusant om naar de kijken, geweldig om te horen. John 5 zal daar weer voor een mega gitaarsolo zorgen, dus iets om naar uit te kijken, want de man kan er echt wel iets van! Voor wie nog geen tickets heeft, er zijn er nog beschikbaar via de site van GMM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Rob Zombie
Datum: 
29 juni 2014
Locatie: 
Graspop Metal Meeting, Dessel

Reservatie:

Meer informatie
Meer over