Opener van het nieuwe Leietheater te Deinze, Het Land van Nevele

VZW De Kwelm zet in nauwe in samenwerking met de nieuwe fusiestad Deinze, Het land van Nevele een groot theaterproject op rond Het Gezin van Paemel. De stad is bezig met de bouw van een nieuw cultuurcentrum, CC LEIETHEATER, met 450 plaatsen. De zaal is in volle opbouw op een interessante site vlak naast het Museum van Deinze en de Leiestreek. Er is een zeer ruime parking en het cultuurcentrum bevindt zich te voet op 1 km van het station van Deinze.

De opening van het nieuw cultuurcentrum is gepland in september 2019. Er wordt gestart met een klepper van formaat, namelijk Het Gezin van Paemel van Cyriel Buysse. Buysse afkomstig uit Nevele, is natuurlijk de schrijver bij uitstek voor de streek. Voor deze productie zal Jo De Meyere in de rol kruipen van boer van Paemel. Het was zijn grote droom om deze rol ooit eens te mogen vertolken en dan liefst samen met amateurs (Jo komt uit het amateurcircuit). Die droom zal nu werkelijkheid worden. Op 21 februari wordt Jo De Meyere 80 jaar, deze rol is nog een kroon op zijn carrière.

De rest van de cast is na audities samengesteld uit de meest talentvolle amateurs uit de streek. Deinze heeft op zich al vele toneelkringen met o.a. De Vooruit als uitermate sterk gezelschap, dus er is meer dan voldoende lokaal theatertalent aanwezig. De regie is in handen van Deinzenaar en professioneel acteur Hans Van Cauwenberghe. De tekst is onder handen genomen door Hans en Jo en stukken die nu ouderwets overkomen zijn eruit gehaald. Wat rest is nog steeds een goed geschreven, actueel stuk.

Het stuk wordt in de Oost-Vlaamse streektaal gebracht. Oost-Vlaams is behoorlijk verstaanbaar voor buitenstaanders, het is geen extreem dialect. Bovendien wordt er boventiteling voorzien in AN. De voorstelling zal spelen van 6 september tot 6 oktober 2019. Er zijn op dit moment 15 opvoeringen gepland en een aantal extra voorstellingen die reeds uitgekocht zijn door nationale verenigingen.

Gelijktijdig met de voorstellingenreeks zal er ook een tentoonstelling lopen in de foyer van het cultuurcentrum over Cyriel Buysse, zijn werk en zijn tijd.

VVV Leiestreek zal ook een pakket uitwerken voor een dagje Leiestreek dat kan afgesloten worden met de voorstelling, dat zal eind februari klaar zijn en op de toerismebeurs in De Brielpoort in Deinze op 23 februari worden voorgesteld.

Geplande voorstellingen – op vrijdag en zaterdag om 20 uur – op zondag om 18 uur.

  • Vrijdagen 6 september – 13 september – 20 september – 27 september – 4 oktober 2019.
  • Zaterdagen 7 september – 14 september – 21 september – 28 september – 5 oktober 2019.
  • Zondagen 8 september – 15 september – 22 september – 29 september – 6 oktober 2019.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over