In maart vindt de 53ste editie van de Jeugdboekenmaand plaats. Een groots event met talrijke activiteiten om het leesplezier te vergroten dat jaarlijks meer dan 45.000 Antwerpse kinderen en jongeren bereikt tussen de 3 en de 15 jaar. Dit jaar is het thema ‘Sport en spel’. De Jeugdboekenmaand Antwerpen wordt feestelijk geopend op 2 en 3 maart in bibliotheek Permeke.

Stad Antwerpen viert in maart Jeugdboekenmaand 2024 met allerlei activiteiten rond het thema ‘Sport en spel’. Want spelen en bewegen zijn goed voor je. En wat is lezen anders dan gymnastiek voor je hoofd en je hart? Eén ding geldt voor alle activiteiten: ze gaan over het plezier van lezen, voorlezen, luisteren en naar illustraties kijken. En over sport en spel. De stad gaat daarvoor samenwerkingen aan met vrijetijdsorganisaties en instellingen uit het culturele veld, en verschillende socio-culturele organisaties worden betrokken. Basketter Jean-Marc Mwema, voetbalanaliste Imke Courtois en jeugdauteur Mathilda Masters zijn als overtuigde lezers dit jaar peter en meters van Jeugdboekenmaand.

Draai aan het rad in de bib

Deelnemers aan de Jeugdboekenmaand in Antwerpen kunnen bij elke activiteit een kwartetkaart sparen van de Leeskampioen, de Speelvogel, het Sportkonijn of de Valsspeler. Wie vier kaarten heeft verzameld, kan in een Antwerpse bibliotheek gaan draaien aan het rad voor een leuk gadget. Op deze manier worden kinderen en jongeren gestimuleerd om een heleboel straffe organisaties uit de buurt te ontdekken én worden ze naar de bibliotheek getrokken. Op jeugdboekenmaandantwerpen.be kan er zelfs aan een digitaal rad gedraaid worden voor boekentips, staat een handig overzicht van alle activiteiten van de Jeugdboekenmaand, vinden leerkrachten opdrachten voor in de klas en nog veel meer.

Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest.

Openingsfeest op 2 en 3 maart

Het openingsfeest van Jeugdboekenmaand is de eerste en grootste activiteit. Het Kinderboekenfestival KABAAL strijkt dan neer in bibliotheek Permeke op zaterdag 2 en zondag 3 maart, van 11u tot 16u30. Met op het programma een heleboel auteurs en illustratoren. Geniet gratis van workshops, voorleesmomenten, volksspelen, een boekenstand, circus en nog veel meer. Zo leest bijvoorbeeld Jean-Marc Mwema voor op zondag 3 maart om 13u30, en doet Mathilda Masters een literaire performance in een boksring op zondag om 14u en 15u30. Bekijk het volledige programma op kabaalfestival.be.

Meer dan 100 activiteiten in Antwerpen

Letterduiken in het zwembad, ontdekken in het Bosuilstadion welke verhalen er in het voetbalshirt van Toby Alderweireld verstopt zitten, glasblazen in de Blikfabriek. Of opwarmen bij een boksinitiatie voor een slamgedicht, of als een echte sportreporter verslag leren uitbrengen. Ontdek alle activiteiten rond sport en spel op verschillende Antwerpse locaties tijdens de hele maand maart op jeugdboekenmaandantwerpen.be.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Lezen als gymnastiek voor je hoofd en je hart, wat houd ik van dat beeld! Als je leest, train je inderdaad je hersenen, maar je traint ook je verbeelding en fantasie. Ons brein houdt van boeken, ons hart doet dat ook. Verhalen doen je adem stokken, of andere verhalen geven je vlinders in de buik. En wie jong boeken leert lezen, blijft lezen, een heel leven lang! Daarom zetten we zo graag in op een straffe Jeugdboekenmaand.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: