Pascal Liagre

“Wat als je voelt dat je op topsnelheid bent? Wat als plots in het midden van je leven alle zeilen in de juiste richting staan? ‘Perfect Spirit Control’, het gevoel dat je geest eindelijk doet wat je altijd verlangd hebt, de gedachte dat je zelf aan het roer staat nu, een heerlijk gevoel van vrijheid.” een citaat van Jef Neve uit de pers.

Op dinsdag 28 maart 2017 mocht Jef Neve de aftrap geven van zijn nieuwe tournée en voorstelling van zijn nieuwe plaat in de AB. Perfect Spirit Control of misschien een allusie op zijn nieuwe hobby kite surfen en dit als veertig jarige. Een geweldig gevoel en zo gaan we van start met Jumping on Waves.

Het tempo ligt hoog, Jef Neve duwt de stroom voorwaarts, drums en elektronica spartelen tegen, maar volgen uiteindelijk, terwijl de strijkers alles dramatiseren. Jef Neve brengt in deze productie meeslepende songs waaronder je zo de beat kan voelen, als het ware op de cadans van deze tijd.

Christal lights is hier een mooi voorbeeld van, opgedragen aan Brussel, ter nagedachtenis van de aanslagen van 22 maart. Refererend naar het licht, het licht is universeel en toebehoort aan iedereen op deze wereld. Prachtige song die je innerlijk meeneemt.

Jef Neve beweegt moeiteloos tussen verschillende stijlen en genres, zonder ook maar één keer zichzelf te verliezen. Het kan breed en zwierig met violen en blazers, het kan staccato en tegelijk verdomd jazzy op aangeven van een ontspoorde/ontsporende ritmesectie, het kan ingetogen melodieus en klein. Een album met twaalf werkstukken, sommige kort, sommige iets langer, maar de meeste binnen de gangbare "songlengte", en toch twaalf andere verhalen.

Die uit verschillende inspiratiebronnen schijnen te komen. Een andere inspiratiebron voor dit album is toen hij vorig jaar zich heeft laten overhalen door Freek Braeckman na een paar blauwe chimays om een marathon te lopen. Naast de kater van de blauwe Chimay, klonk de marathon als een hel in gedachte, maar niets was minder waar. Het gevoel als je over de finish loopt in New York en de positieve vibes van de mensen overal aanwezig op het parcours waren fantastisch. De song kreeg de originele titel van NYC Marathon.

Lake Kivu is ook zo'n bijzonder verhaal. Toen hij afgelopen jaar in Rwanda was na twee fenomenale concerten met Rwandese muzikanten en de gorillas te hebben bezocht ging hij op aanraden van de gids verder naar het Kivu meer. Een fantastische plaats alwaar de zonsopgang een rode schijn geeft aan het meer. Jef werd wakker door liederen gezongen door de lokale vissers. Blijkbaar zingen deze vissers na de vangst, en meer dan waarschijnlijk hadden ze die ochtend veel vis hadden gevangen.

Een meer poëtisch lied is "The heart whispers why" geschreven op vraag van de schrijver Tom Lanoye met zijn boek 'Sprakeloos'. Verfilmd door Hilde Van Mieghem. Een prachtige song die aan het einde van de film aan bod komt en natuurlijk deel uitmaakt van de soudntrack.

Het laatste liedje geschreven na lange wachttijd in de luchthaven van Casablanca, alwaar volgens Jef helemaal niets te beleven valt. Misschien wel een koffiemachine. Op een leeg blad had hij verschillende notenbalken getekend en uit zijn vulpen inkt laten druppelen om zo tot een compositie te komen. Het is er niet echt van gekomen en de compositie was eerder een catastrofe. Maar het was een prachtige avond alwaar je hart en ziel werden opgeladen door prachtige muziek.

Jef bedankte tenslotte de volledige crew van de AB zowel voor als achter de schermen. De programmator merkte hem op dat dit de 17de keer was dat Jef optrad in de AB.

Bedankt Jef, het was fantastisch

Line up:

  • Jef Neve (Piano)
  • Jens Bouttery (Drums, Elektronica)
  • Lennart Heyndels (Bas, Cello)

Strijkkwartet:

  • Christophe Pochet (viool)
  • Cristina Constantinescu (viool)
  • Sander Geert (altviool)
  • Marlon Dek (cello)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Jef Neve Perfect Spirit Control
Datum: 
28 maart 2017
Locatie: 
Ancienne Belgique
Meer over