Het JEF festival gaat door, weliswaar online, maar met een goed gevuld programma van meer dan 45 films en dat een hele maand lang! Vanaf 6 februari is de selectie van jeugdfilms en games van deze 33e editie voor iedereen te bekijken op het gloednieuwe online festivalplatform. Alhoewel de sluiting van de cinema’s verlengd wordt door de huidige coronamaatregelen, is JEF heel erg blij om de fans van het festival toch een festivalbeleving te kunnen bieden met o.a. op de oorspronkelijke locaties tal van masterclasses, een online medialab, en een Bouw-je-eigen-festival-box.

De meters, Ketnet-wrapster Gloria Monserez en haar mama, actrice Machteld Timmermans openen het festival feestelijk via een livestream op zaterdag 6 februari om 14u. Daarna kan je online meekijken naar de première van de prachtige animatiefilm Calamity (6+). De film over de historische western figuur ‘Calamity Jane’, zal enkel en alleen dan exclusief online beschikbaar zal zijn. Het aantal plaatsen voor deze openingsfilm in de virtuele filmzaal is beperkt, dus snel zijn is de boodschap.

Het is meteen de aftrap voor een hele maand jeugdfilms en games. Families kunnen rekenen op een totaalbeleving die na 33 jaar onlosmakelijk verbonden is met het jeugdfilmfestival. Februari wordt dus dé maand met extra veel filmplezier en nieuwe media.

Jeugdfilms voor alle leeftijden
Op het festivalplatform ontdek je van 6 t.e.m. 28 februari heel watnationale én internationale jeugdfilms in première, gezellig vanuit de zetel met het gezin.

Voor de kleinsten is er o.a. de nieuwe compilatie van de pluizige vrienden Kiwi & Strit 2 (3+). In primeur bekijk je de tv-serie Hongerige berenverhalen (4+) die pas later dit jaar op Ketnet te zien zal zijn.

Naast de openingsfilm Calamity wordt de leeftijdsgroep 6+ getrakteerd op een greep van de beste boekverfilmingen van Annie M.G. Schmidt. Het JEF festival eert de bekende Nederlandse schrijfster naar aanleiding van haar 110de verjaardag. Op het programma vind je o.a. deze geweldige Nederlandse films terug: Wiplala (6+), Abeltje (7+) en Minoes (8+). Aanvullend volg je op bepaalde dagen van het festival een virtuele voorleessessie van haar boeken.

Voor de leeftijdsgroep 9+ is het o.a. uitkijken naar de wereldpremière van Wonderkamer. In een mix van documentaire en animatie word je ondergedompeld in de innerlijke wereld van verschillende kinderen. Ook Hitler heeft mijn roze konijn gestolen (10+) is een niet te missen film, gebaseerd op het ontroerende levensverhaal van de auteur Judith Kerr. En bij de animatiefilm Vuilnisbende (8+) volg je een handige tutorial upcycling, in samenwerking met De Kringwinkel.

Het thema van het festival “Ondersteboven” komt ook terug in de filmprogrammatie. De wereld op z’n kop en kijken vanuit alle hoeken, dat is het geval bij de Disney-klassieker Alice in wonderland (7+) die z’n 70ste verjaardag viert.

Belgisch talent in de kijker zetten is een traditie op het JEF festival. Je ontdekt op het online platform Vincent Bal zijn nieuwste kortfilm Schaduwzee, Stephanie van Leonardo Van Dijl (die eerder al videoclips maakte voor Oscar and the Wolf en Warhola), en de introspectieve kortfilm Howling van Laura Van Haecke (met een rol voor Natali Broods). In de studentencompetitie (14+) vind je o.a. de afstudeerfilm Spaceboy van Veerle De Wilde over de bijzondere band tussen broers.

Een apart filmprogramma werd samengesteld voor en door jongeren (12+). Een groepje jonge programmatoren van 12 tot 20 jaar selecteerde titels die perfect aansluiten bij hun leeftijdsgenoten. Zo ook met de film Dating Amber (14+), een komisch drama dat herinnert aan Netflix-series zoals Sex Education.

De ticketverkoop van het volledige filmprogramma start zaterdag 16 januari. Je huurt voor 48u een film aan €7. Om de festivalbeleving helemaal in huis halen, is er de “Bouw-je-eigen-festival-box”. Voor €28 (inclusief verzending) speel en experimenteer je thuis met 12 filmische opdrachten, virtueel begeleid door Gloria Monserez. Zo box je je eigen festival in elkaar.

Masterclasses, epenlucht gamen en online medialab
Films kijken kan dan niet fysiek op de festivallocaties, maar kinderen onder 12 jaar kunnen in Antwerpen en Brugge wel nog terecht voor masterclasses die daar doorgaan. Je leert alles over casting, hoe je zelf een gamecontroller maakt, je eigen filter in augmented reality creëert, ...

Ben je op stap in Antwerpen, Kortrijk en/of Roeselare? Neem dan een kijkje aan de oorspronkelijke festivallocaties en ontdek een selectie games en festival filters. Neem je eigen smartphone, tablet of een ander device mee.

Op het gratis online medialab-platform, kan je helemaal uitleven in allerlei games. Zo vind je er de game die het JEF festival speciaal voor deze editie maakten, samen met de hogeschoolopleiding Devine: Ondersteboven van jou. Het is een interactieve game voor jonge spelers die aangestuurd wordt door de bewegingen van de speler. Ook Topsy Turvey werd speciaal voor deze festivaleditie ontwikkeld. In die game volg je een stegosaurus tot diep in de zee of heel ver in de ruimte. Als diepzeeduiker of ruimtevaarder is het aan jou om zoveel mogelijk punten te verzamelen voor jouw team. My inner wolf van de Amsterdamse design studio Moniker is dan weer een geanimeerde collage in je webbrowser waar dankzij de beelden van de bezoekers onze diepste, donkerste angsten worden gevisualiseerd. Game developper Lucas Dewulf ontwierp een augmented reality sculptuur Atl.us die dient als brug tussen de digitale en fysieke wereld waar je onderdeel van wordt.

Ontdek het hele programma vanaf 16 januari op JEFfestival.be!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over