In 1969 organiseerde de openbare omroep zijn eerste jazzconcerten in het Antwerpse Middelheimpark. “Het was vooral een bijeenkomst van fervente jazzliefhebbers,” herinnert radio-icoon Marc Van den Hoof zich, “en die waren toen in de minderheid. Het was toen al pop wat de klok sloeg, en er was nog maar weinig aandacht voor jazz.”

Die aandacht is sindsdien verschillende keren opnieuw opgeflakkerd, en ze piekt ook anno 2019 weer, zowel in de VS als in Europa (inclusief België). Kortom: het perfecte moment om de vijftigste verjaardag te vieren van Jazz Middelheim – met een blik op het verleden, heden én de toekomst van jazz.

Verleden

Veruit het meest nostalgische concert van Jazz Middelheim wordt ongetwijfeld de Tribute to Toots Thielemans van Grégoire Maret en Kenny Werner, bijgestaan door onder meer Dré Pallemaerts en Philip Catherine – allemaal goede vrienden van Toots, de grootste Jazz Middelheim-ambassadeur van de afgelopen vijftig jaar.

Maar met Pharoah Sanders Quartet, Charles Lloyd, Enrico Rava, Joe Lovano Tapestry Trio en Idris Ackamoor & The Pyramids staan er dit jaar nog een pak meer jazzlegendes op de affiche die hier de voorbije halve eeuw geregeld over de, welja, vloer kwamen.

Heden

Met Ambrose Akinmusire (artist in residence) en Nubya Garcia verschijnt daarnaast ook het kruim van de hedendaagse Amerikaanse én Britse jazzscene op het appel, en met Ragini Trio en Anneleen Boehme, die op 16 augustus de Garden Stage cureert, is eveneens de Belgische jazzscene sterk vertegenwoordigd.

Toekomst

En dan is er natuurlijk nog die blik op de toekomst van BeraadGeslagen (aka STUFF.-drummer Lander Gyselinck en De Beren Gieren-pianist Fulco Ottervanger). Ze nemen de volledige affiche voor hun rekening op 17 augustus, enerzijds met verschillende eigen projecten, anderzijds met eigenzinnige popmuzikanten als Louis Cole Big Band, WWWater en Benny Sings.

Familiefestival

In de voorbije vijftig jaar is Jazz Middelheim geëvolueerd van een bijeenkomst van fervente jazzliefhebbers tot een echt familiefestival. Gezinnen komen er overdag samen vertoeven, en voor wanneer de kinderen moe worden, is er opvang voorzien. Als familiefestival letten we bovendien ook al jaren op onze ecologische voetafdruk, wat zich zowel uit in de inkleding als in de catering – steeds met respect voor het park, en met voldoende verse, vegetarische, veganistische en gezonde opties op de kaart.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: