Met Archie Shepp, Jazz Loves Disney, Steve Coleman, Fred Hersch, Robin Verheyen,

De zon liegt er niet om, de Antwerpse zomer hangt in de lucht! Geen reden om naar het buitenland te trekken, Park Den Brandt is waar dromen werkelijkheid worden. Op 11 augustus kan ieders innerlijke kleine kind zijn hart ophalen aan Jazz Loves Disney, dat Disneyklassiekers nieuw leven inblaast. Jazzpianist van de bovenste plank Fred Hersch komt in trio het park betoveren, saxofonisten Robin Verheyen, tevens dit jaars artist in residence, en Ben Sluijs doen dat in kwartet. Op zondag 12 augustus sluit levende legende Archie Shepp het festival in schoonheid af met een ode aan de grote saxofoonmeester, John Coltrane. Saxofonist Steve Coleman tilt met zijn Five Elements zijn composities en improvisatie tot een hoger niveau. Het Verheyen - Baron - De Looze Trio brengt twee van Belgiës meest vooraanstaande jazzers (saxofoon en piano) samen met Amerikaans slagwerker Joey Baron. Belgisch trio Aka Moon en het avantgardistische Mâäk Spirit, vieren respectievelijk hun 25- en 20-jarig bestaan op Jazz Middelheim. Op 10 augustus voegt Logan Richardson zich bij jazztrio FONS., een coaching project met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Jazzfanaten aller landen, verenigt u!

Jazz Middelheim vindt plaats in Park Den Brandt in Antwerpen van 9 t.e.m. 12 augustus 2018. Tickets, waaronder meerdagenpassen, zijn te koop via www.jazzmiddelheim.be en Fnac.

11 augustus: Everybody wants to be a jazz cat!

In welke taal dan ook, Disneyliedjes zitten gegrift in ons collectief geheugen en worden van generatie op generatie doorgegeven. Het Franse project Jazz Loves Disney van het zeventienkoppige The Amazing Keystone Big Band steekt de mooiste Disneyklassiekers in een jazzjasje. De beste vocalisten zoals Jamie Cullum, Gregory Porter, Melody Gardot en onze eigenste Selah Sue leenden er maar al te graag hun stem aan uit. Naar Antwerpen komen deze zomer Hugh Coltman, China Moses (dochter van Dee Dee Bridgewater!), Myles Sanko en nog twee exclusieve surprise guests. Fred Hersch, leerkracht van o.a. Brad Mehldau en Ethan Iverson (Bad Plus) werd ooit eens door collega Jason Moran omschreven als de pianoversie van basketbalspeler Lebron James: “pure perfection”. In 2006 ruilde Belgiës bekendste saxofonist Robin Verheyen ons land in voor New York. Met pianist Marc Copland, bassist Drew Gress en de legendarische drummer Billy Hart keert hij als Robin Verheyen Quartet terug naar Antwerpen voor een indrukwekkend concert. In zijn nieuwe kwartet laat Ben Sluijs zich bijstaan door ervaren rot Dré Pallemaerts op drums en jonge wolven Bram De Looze en Lennart Heyndels op piano en contrabas. Poëtische en soms mysterieuze en meditatieve jazz.

De saxofoon in al zijn glorie op 12 augustus

Adolphe Sax zou trots zijn! Zondag 12 augustus, tevens de laatste festivaldag, staat zo goed als helemaal in het teken van de saxofoon. Wanneer de ene saxofoonlegende de andere eert, krijg je het fijnste staaltje jazzgeschiedenis voorgeschoteld. Archie Shepp’s Tribute to John Coltrane is een uniek en onmisbaar concert. Daarvoor palmen Steve Coleman & The Five Elements de Main Stage in. Saxofonist Coleman past voor veel van zijn tijdgenoten in hetzelfde rijtje als Charlie Parker, Ornette Coleman en ja, ook Coltrane. Saxofonist Robin Verheyen & pianist Bram De Loozenodigen Amerikaans slagwerker Joey Baron uit, jarenlange sparring partner van John Zorn, Bill Frisell & Marc Copland uit op het podium. De Main Stage wordt geopend door Aka Moon, het Belgisch jazztrio dat ritmische geluiden uit het Oosten en Afrika integreert in hun repertoire en zo een uniek geluid produceert.

Op de Club Stage viert Mâäk Spirit zijn twintigste verjaardag. Als een van de meest actieve avantgardistische jazzformaties uit België, komen ze in vier verschillende opstellingen uit de hoek: Mâäk 4tet, Mâäk Five, Mâäk Quintet en tenslotte hun Big Ensemble!

Artist in residence Robin Verheyen en coach Logan Richardson

Voor de 37ste editie van Jazz Middelheim is er naar jaarlijkse gewoonte een artist in residence, die de festivalbezoeker in verschillende vormen en bezettingen kennis laat maken met zijn oeuvre. Dit jaar nodigt Jazz Middelheim met trots Robin Verheyen uit, die er staat met TaxiWars (09/08), Robin Verheyen Quartet (11/08) en Verheyen-Baron-De Looze Trio (12/08).

Elk jaar richt Jazz Middelheim zijn spots op het jazztalent uit het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. FONS. is een jazztrio dat bestaat uit (ex-)conservatoriumstudenten Lennert Baerts (saxofoon), Gert-Jan Dreessen (drums) and Jeroen Reggers (gitaar). Hun hedendaagse jazz met sterke grooves wordt bijgestaan door Logan Richardson, met wie ze in mei een eerste keer samenzitten. De saxofonist en componist uit Kansas City speelde live en in de studio met muziekmeesters zoals Joe Chambers, Butch Morris, Ambrose Akinmusire, Nasheet Waits, Billy Hart en Jason Moran

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Jazz Middelheim
Datum: 
9 - 12 augustus 2018
Locatie: 
Park Den Brandt, Antwerpen

Reservatie:

Meer over