Een groot bevrijdingsfeest met veel Belgische hoogtepunten

Na anderhalf jaar wachten, vond er eindelijk weer een enigszins normale editie van Jazz Middelheim plaats. Over een periode van vier dagen (13 tot 16 augustus) mocht de organisatie 13.500 jazzliefhebbers verwelkomen in het Antwerpse Park Den Brandt.

Het eerste festival dat sinds de versoepelingen van 13 augustus mocht doorgaan: Jazz Middelheim 2021 behoort tot het selecte clubje Belgische festivals die met die eer mocht gaan lopen. Voor een keer was het niet alleen de muziek die deze editie legendarisch maakte, maar vooral de beleving. Het zonnige weer van de eerste dagen zorgde namelijk voor een uitgelaten sfeer in het gezellige Park Den Brandt, aangedreven door een overheersende “het-mag-weer” mentaliteit bij het publiek.

Festivalorganisator Bertrand Flamang blikt terug op een legendarische editie van Jazz Middelheim. “We zijn erin geslaagd om van Jazz Middelheim een bevrijdingsfeest te maken dat op een veilige en verantwoorde manier kon doorgaan.”

Het Antwerpse jazzfestival bracht een evenwichtige mix tussen Belgische en internationale artiesten, waarbij hier nog maar eens te meer duidelijk werd over hoeveel toptalent van eigen bodem we hier beschikken. Onder de hoogtepunten mogen we MiXMONK en STUFF. toch wel echt tot de absolute top rekenen. Ook de jonge Belgen - met Samuel Ber op kop - maar eveneens Lara Rosseel en ECHT!ontpopten zich tot volwaardige hoofdacts. Het toont aan dat onze eigen scene over een onwaarschijnlijke rijkdom beschikt.

De revelatie van het festival was de stemkunstenares Youn Sun Nah. Het publiek van Jazz Middelheim ontdekte én omarmde de Koreaanse artieste met veel gretigheid. Ook de Fransman Michel Portal toonde ons dat hij ondanks zijn 85 jaar niet veel moeite had om ons ervan te overtuigen dat er op wereldklasse geen leeftijd staat!

Marc Weyts, producer Klara: “Blij dat we er weer bij waren. En live radio kunnen maken met zoveel schoon volk, zowel het team van Klara als alle muzikanten. Zoals presentatrice Lies Steppe me zei: ‘Het was heerlijk er opnieuw bij te zijn, en de goesting te voelen van muzikanten én publiek’. En dat publiek was op de afspraak. Een full house vanaf dag één, met Dans Dans in optima forma en een ontketende Stuff.En verder was ik erg onder de indruk van MixMonk en de wereldjazz van Toine Thys ‘Overseas’. De goedlachse Italiaan Stefano di Battista pakte iedereen in met zijn ‘Morricone Stories’. Michel Portal bewees dat 85 ook maar een getal is. En ook Philip Catherine speelde de pannen van de tent.
Klara zond zowat alle concerten van de Main Stage live uit. Daarnaast waren er gesprekken met artiesten door hosts Bart Vanhoudt, Karel Van Keymeulen en Lies Steppe.
Op klara.be/jazzmiddelheim en de Facebookpagina van Klara kunnen de jazzliefhebbers terecht voor video’s, interviews en sneak peeks van de backstage. Dit najaar kan je in onze jazzprogramma’s nagenieten van deze Back To Live-editie van Jazz Middelheim.”

De data voor Jazz Middelheim van volgend jaar zijn inmiddels ook bekend. Jazz Middelheim 2022 vindt plaats van vrijdag 12 tot maandag 15 augustus 2022.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over