Titanen van de hip hop, Yasiin Bey (voormalige Mos Def) en Talib Kweli oftewel Black Star laten de 37ste editie van Jazz Middelheim vanaf dag een knallen. Op donderdag 9 augustus doen ze de tent ontvlammen met de briljante bad boys of jazz, het Hypnotic Brass Ensemble uit Chicago. Eerder die dag treedt ook TaxiWars op, geleid door Antwerpens muzikale trots Tom Barman (dEUS). Samen met Belgiës bekendste saxofoonspeler Robin Verheyen, bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre combineert hij lyrics, poëzie en jazz met een rockintensiteit zonder te vervallen in jazzcrooners. Met de reeds bevestigde Kamasi Washington, Bram Weijters’ Crazy Men op de Main Stage en Nordmann, Dijf Sanders, MDC III en nieuwkomer Steiger op de Club Stage maakt Jazz Middelheim zich klaar voor de eerste staande concertdag in zijn geschiedenis. Want op zo’n muziek kan je niet blijven stilzitten.

Jazz Middelheim vindt plaats in Park Den Brandt in Antwerpen van 9 t.e.m. 12 augustus 2018. Tickets, waaronder meerdagenpassen, zijn te koop via www.jazzmiddelheim.be en Fnac.

Hip hop goes jazz: Black Star with Hypnotic Brass Ensemble
20 jaar na de release van de hiphopklassieker en doorbraakplaat van Black Star, ‘Mos Def & Talib Kweli Are Black Star’, komen Yasiin Bey (de nieuwe pseudoniem van Mos Def) en Talib Kweli weer de podia onveilig maken. Hun live comeback en gefluisterde nieuwe plaat in 2018 geproducet door Madlib wordt door de fans enthousiast onthaald: in 2016 kondigde Yasiin Bey namelijk zijn artistiek pensioen aan. Na vier succesvolle soloplaten als Mos Def en meer dan 30 vertoningen op het witte doek, had hij het helemaal gehad met de manier waarop de entertainmentwereld draait. Creativiteit kruipt echter waar het niet gaan kan en een jaar na zijn Final Tour slaan hij en Talib Kweli weer de handen in elkaar. Ze worden hiervoor bijgestaan door Chicago’s meest getalenteerde brassband, Hypnotic Brass Ensemble. Deze zeven broers, allemaal zonen van jazztrompettist Phil Cohran, hebben samenwerkingen met o.a. Prince, Erykah Badu, Gorillaz en Tony Allen op hun palmares staan. Hun gezamenlijk optreden wordt een spetterende wervelwind tussen hip hop en jazz.

TaxiWars: taxi met een ziel en chauffeur met muzieksmaak
“Een taxi die al heel wat rondjes op zijn teller heeft staan, ruikt naar koffie en take-out food en waar een plaat van Pharoah Sanders in wordt grijsgedraaid.” Zo omschreven de mannen van TaxiWarshun debuutplaat ‘FEVER’ maar vooral ook de sfeer die ze live brengen. De groep draait rond dEUS-vocalist Tom Barman, saxofonist Robin Verheyen, bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre. Dit kwartet aan rauw talent neemt je mee op een rit waar je niet meer af wil.

9 augustus wordt een dag waarop je niet kan stilstaan
Kamasi Washington, de jazzsaxofonist uit Los Angeles die met zijn solodebuut ‘The Epic’ een groter en jonger publiek voor jazz wist warm te maken, bleef de verwachtingen in stand houden met zijn nieuwe bekroonde EP ‘Harmony of Difference’. In 2018 brengt hij een nieuwe plaat ‘Heaven and Earth’ uit, die hij exclusief op Jazz Middelheim zal voorstellen. Bram Weijters brengt met zijn project “Crazy Men”, naar Koen De Bruynes cultalbum uit 1974, jazzrock van de bovenste plank en dompelt zijn publiek onder in het magistrale 70s tijdperk. Op de Club Stage passeert de crème van de jonge Belgische scene de revue: het elektrisch geladen Nordmann, Dijf Sanders’ kokende exotica, het saxofoon- en drumspel van Mattias de Craenes MDC III en Steiger, winnaar van Jong Jazztalent Gent 2017. Deze eerste festivaldag is er eentje waarop je onmogelijk niet kan bewegen en dansen. Nu het programmaplaatje voor 9 augustus compleet is, schuift Jazz Middelheim voor deze eerste dag even de stoelen opzij.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: