Jazz Middelheim (13 – 16 augustus, Antwerpen) vult vandaag de laatste twee open plekjes op het hoofdpodium: Kris Defoort invites en het Conservatoriumproject Pete Agora’s Trio feat. Joe Lovano maken de affiche volledig. Eerder werden onder meer Stuff., John Zorn/Laurie Anderson/Bill Laswell, Anouar Brahem, Avishai Cohen, Portico Quartet, MIXMONK, Stefano di Battista en Joe Lovano trio aangekondigd. Daarmee is dit het eerste grote zomerfestival dat een volwaardig programma met internationale headliners presenteert zonder toegevingen omwille van de pandemie.

Het festival laat ook weten dat er dit jaar geen tweede podium zal zijn. “Er zijn praktische problemen waarvoor we, ondanks de medewerking van de Antwerpse stadsdiensten, geen realistische oplossing vonden.” Aldus Bertrand Flamang, festivaldirecteur. “Het gevolg is dat we het aantal bezoekers per dag moeten beperken en moeten snijden in de kosten waardoor het tweede podium helaas niet meer haalbaar is. Een deel van de projecten die waren aangekondigd voor de Club Stage krijgt wel een plaatsje op het hoofdpodium. Het was een moeilijke maar noodzakelijke keuze die vooral hard aankomt bij de muzikanten die hier enorm naar uitkeken. We laten hen echter niet in de kou staan.”

Het festival bevestigt dat deze bijsturingen ervoor zorgen dat Jazz Middelheim zal kunnen doorgaan op een veilige en comfortabele manier voor alle aanwezigen. Het wordt een vintage editie met één podium en een ongemeen interessant programma met nieuwe geluiden, avontuur, een venster op de wereld en een klassieke jazzdag als slot.

De organisatie van Jazz Middelheim roept alle cultuurfans - individuen en bedrijven - op om hun liefde voor cultuur deze zomer en dit najaar te tonen en massaal naar concerten, theater, film… te gaan. Uiteraard geldt dat voor Jazz Middelheim maar ook andere evenementen en culturele activiteiten hebben een publiek en steun nodig. Bertrand Flamang: “Door tickets te kopen en deel te nemen, door massaal aanwezig te zijn, steun je onze sector op de beste manier. Actie zorgt voor leven! En je gunt jezelf er ook een heerlijk moment van ontspanning, ontroering en plezier mee.”

Pete Agora’s trio feat. Joe Lovano
Het conservatoriumproject Pete Agora’s trio feat. Joe Lovano kadert binnen de samenwerking tussen Jazz Middelheim en de AP Hogeschool Antwerpen/Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Een aantal studenten krijgt elk jaar de kans om een concert voor te bereiden onder begeleiding van een internationaal toonaangevende muzikant, in dit geval Joe Lovano. Op die manier worden de studenten geprikkeld en krijgen ze de kans om in een soort praktische masterclass in kleine groep te leren van een jazzgrootmeester en ermee in dialoog te gaan, zowel in de klas als op het podium.

Drie studenten van het conservatorium Lars van de Voorde (piano), Jef Manderveld (bas) en Jesse Dockx (drums) vormen reeds een vast trio waarin improvisatie en interactie centraal staan. Voor dit project worden ze enkele dagen intens begeleid en uitgedaagd door Joe Lovano. Het resultaat van deze samenwerking brengen ze in de vorm van een uniek concert op Jazz Middelheim.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over