Traditiegetrouw biedt Jazz in ’t Park (03.09-06.09.15) in het Gentse Zuidpark het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz. In een initiatief van de Stad Gent kunnen groepen en artiesten er gratis ontdekt worden tussen de bomen, in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer, en dat reeds sedert 1994. De 22e editie van het 3de grootste jazzfestival in Vlaanderen staat dit jaar in het teken van samenwerking en vernieuwing.

Zo wordt afscheid genomen van de in 2012 ingevoerde themadagen. Het is opnieuw aan het publiek om in alle vrijheid te proeven van het brede aanbod, volop te ontdekken en zich te laten verrassen. Maar dit resulteert geenszins in een arbitraire programmatie. Hoofdzaak blijft immers de promotie van de Belgische jazz. Schepen van cultuur, toerisme en evenementen, Annelies Storms: “De gezellige sfeer va het Zuidpark zorgt voor een ongedwongen ontmoeting tussen muzikanten en publiek. Het festival brengt Belgische jazz naar buiten en zorgt dat de muziek je spontaan overkomt, verbaast en onder je huid kruipt.”

Ruimte voor ‘Jazzfriends’

Als open stadsfestival wil Jazz in ’t Park enkele bevriende Gentse jazzorganisaties nauwer bij zijn werking betrekken onder de noemer Jazzfriends. In voorgaande edities speelden El NEGOCITO Records, Inside Jazz Management, Bis Bookings en JazzLab Series reeds een rol als leveranciers van muzikanten of projecten. Op editie 2015 plaatst Jazz in ’t Park hen prominent in de kijker. Zo krijgt elke Jazzfriend nu de gelegenheid om in onderling overleg met programmator Jeroen De Weder één project op het podium van Jazz in ’t Park 2015 voor te stellen onder de titel ‘Jazzfriends present’. Voor El NEGOCITO Records is dat Sgt. Fuzzy, voor Inside Jazz Management is dat Yves Peeters Gumbo, voor Bis Bookings is dat Backback en voor JazzLab Series het Bas Bulteel Trio. Meer info over deze specifieke bijdragen in de bijlagen.

Exclusieve productieprojecten

Voor het eerst lanceert Jazz in ’t Park twee exclusieve productieprojecten. In samenwerking met de Jazzfriends en in het kader van cultureel themajaar ‘Gent kleurt oranje’ wordt ‘Flipside Paradox’ gepresenteerd. Gentse jazzmuzikanten Bart Maris (winnaar Jazzmozaïek Award 2015) en Lieven Van Pée nodigen enkele muzikanten uit die dezelfde avond met een andere band ook al op het podium staan, alsook enkele Nederlandse muzikanten voor een uniek concert. Daarnaast bracht Jazz in ’t Park de UB2 bigband en een special guest samen voor een eenmalig optreden op maat in het Gentse Zuidpark.

Jazzladies

Dit jaar staan er bijzonder veel vrouwen op het podium van Jazz in ’t Park. Jazzladies als Nathalie Loriers, Eve Beuvens, Tutu Puoane en Amina Figarova zijn ‘straffe muzikale madammen’. Dat kan de muziekliefhebber zelf komen vaststellen.

Primeurs

Editie 2015 brengt ook verschillende primeurs. Het nieuwe seizoen van JazzLab Series wordt officieel gelanceerd; het Gentse John Ghost brengt een try-out van nieuw werk; de nieuwe albums van Sgt. Fuzzy en Heptatomic worden exclusief voorgesteld; er zijn 2 unieke productieprojecten; en Amina Figarova brengt met haar sextet op Jazz in ‘t Park gloednieuw werk op een exclusief Belgisch concert.

Library Session

Op zaterdag 5 september 2015 vindt ook nog een Library Session plaats met pianiste Eve Beuvens in het kader van Jazz in ’t Park. Dit van 15 tot 16 uur op de 5de verdieping van de Gentse hoofdbibliotheek, Graaf van Vlaanderenplein 40, palend aan het Zuidpark. Eve Beuvens combineert het spelen van enkele nummers met tekst en uitleg bij geluidsfragmenten van haar favoriete muziek.

Praktisch

Jazz in ’t Park 2015: veertien gratis concerten van donderdag 3 t/m zondag 6 september in het Zuidpark Gent. Ondergrondse parking aan Zuidpark. Info: www.gent.be/jazzintpark. Organisatie: Stad Gent.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Jazz in ’t Park
Datum: 
3 - 6 september 2015
Locatie: 
Zuidpark, Gent

Reservatie:

Meer over