VTM NIEUWS blikt op dinsdag 29 december 2015 om 21.35 terug op de voorbije twaalf maanden en werkt voor deze editie samen met filmregisseur Jan Verheyen. Na Stijn Coninx vorig jaar, is het nu aan Jan Verheyen om de sterkste en meest aangrijpende nieuwsverhalen samen te brengen en er één film van te maken.

Regisseur Jan Verheyen: “2015 is zo goed als afgelopen, onze blikken zijn al gericht op het nieuwe jaar. Hoopvol, want het leven draaft door. Gelukkig maar. Want 2015 was geen jaar dat inspireerde tot vrolijkheid. Het was het jaar van de terreur en van de vluchtelingen, het jaar waarin de boze grote wereld onze kleine, schijnbaar veilige cocon binnendrong. In De Film van het Jaar overloop je dat jaar in beelden. Maar als je mensen laat reageren op die beelden, krijg je telkens heel verrassende persoonlijke invalshoeken.”

In de Opera van Gent nodigt Jan Verheyen ook vier opmerkelijke gasten uit die in 2015 zelf in de schijnwerpers stonden. Zangeres Karen Damen, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, regisseur Adil El Arbi en rector Rik Torfs blikken terug en geven commentaar bij de belangrijkste beelden, gebeurtenissen en mensen van 2015. Een paar van hun meest opmerkelijke uitspraken:

Theo Francken: “Het beeld van het aangespoelde lichaam van Alan was zeer confronterend. Mijn zoontje is even oud en slaapt in die houding. Het is het beeld van het jaar voor mij. Ik weet nog waar ik het gezien heb. Ik zat in de wagen, het was een lange dag. Plots verscheen dat beeld. Dat was heel confronterend.”

Karen Damen: “Ik overdrijf soms. Ik ben bijvoorbeeld bang in een vliegtuig en denk altijd dat van die ‘miljoenen’ vliegtuigen die in de lucht hangen, uitgerekend dat van mij zal neerstorten. Als ik dat zeg tegen mensen, lachen ze me uit. Maar toen ik zei dat ik Sky, mijn zoontje van vijf, tijdens de terreurdreiging thuis hield, gaf iedereen me plots gelijk. Niemand noemde me onnozel. En dat maakte me nog veel banger.”

Rik Torfs: “Tijdens de aanslagen op 13 november was ik in Parijs. Wezenloos, fatalistisch. De day after rijd je dan in een taxi over de Champs-Elysées in een leeg Parijs. De stad afwachtend en gelaten, op zoek naar betere dagen. Dat vond ik indrukwekkend. Het lege, verlaten, wat verslagen uitgetelde Parijs. Dat raakt me diep, uiteraard.”

Adil El Arbi: “Het was weer een fucked up jaar met veel fucked up shit. Maar er zijn ook mooie dingen gebeurd en laten we hopen dat we daarop gaan kunnen focussen. Er zullen altijd ‘motherfuckers’ zijn. Alleen moet je ervoor zorgen dat je er zelf geen wordt.

Muziek van Stan Van Samang

Stan Van Samang brengt een ode aan bekende mensen die in 2015 overleden zijn en in het bijzonder aan zanger Thé Lau. Stan heeft er zelf ook een uitzonderlijk jaar opzitten want hij stond onafgebroken aan de top in de Vlaamse charts en kan vijf uitverkochte Lotto Arena-concerten op zijn naam schrijven.

De Film van het Jaar, het jaaroverzicht van VTM NIEUWS
Dinsdag 29 december 2015 om 21.35 bij VTM
Heruitzending op vrijdag 1 januari 2016 om 13.40

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: