Jan Smit @ Muziekgebouw Eindhoven

Na zijn succesvolle theatertour in 2013, trekt Jan Smit dit najaar weer langs de theaterzalen in Nederland en België met “Jan Live”. Zo werd er dus maandag 1 december halt gehouden in het Muziekgebouw in Eindhoven. Voor de muzikale begeleiding werd de vertrouwde Marcel Fisser Band meegebracht. Met de “Jan Live” tour werd er bewust gekozen voor de intiemere sfeer van theaterzalen. De Lage Landen Zaal in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven zorgt door de opstelling van de zaal en het podium meteen voor die gezellige intieme sfeer. Iedereen heeft wel het gevoel dicht bij het podium te zitten.

Nadat de muzikanten en Jan Smit het podium zijn opgekomen, begroet Jan kort het publiek en wordt het 1e nummer ingezet, “Tot M’n Laatste Lach”. Na dit nummer verschijnt er meteen een meisje op het podium met bloemen en een kaartje met de boodschap ‘Zomaar een knuffel’. Jan Smit neemt de knuffel maar wat graag in ontvangst. Ook duikt er een oudere dame op aan het podium met cakejes en een fles drank. Dat Jan Smit zijn fans goed kent, maakt hij duidelijk door de dame bij naam te begroeten. Hij neemt rustig zijn tijd voor iedereen en kan er wel mee lachen dat hij na 1 nummer al zo verwend wordt.

Dat de theatertour een groot verschil is met een doorsnee concert is meteen duidelijk. Niet alleen hebben de fans gemakkelijk toegang tot hun idool, maar Jan probeert op deze manier ook dichter bij zijn publiek te staan. Hij heeft bij elk nummer wel een introductie, anekdote of verhaal dat hij graag deelt. Zo heeft Jan voor alle 3 zijn kinderen een nummer geschreven die we verspreid over de show te horen krijgen. “Niemand zo trots als wij” schreef hij bij de geboorte van zijn jongste dochter Emma terwijl “Hoop, Liefde en Vertrouwen” geschreven werd nadat zijn oudste dochter Fem had laten blijken dat ze ook graag een liedje had zoals haar kleine zusje. Maar ook zijn jongste spruit, zoontje Senn kreeg een liedje “Kleine Superheld”.

Naast oude en nieuwe nummers, was er op de setlist ook plaats voor andere dingen. Als fan van Rob de Nijs bracht Jan Smit een cover van “Het werd zomer” . Daarnaast had hij ook nog 2 medleys voorbereid. De eerste bestond uit nummers die Jan ooit voor andere artiesten heeft geschreven, vb. “Hoe Lang” een nummer van Nick&Simon. Voor de tweede had men inspiratie gevonden in duetten die ooit uitgebracht zijn, o.a. “Mi Rowsu” een duet met Damaru.

Wie nu denkt dat een voorstelling in het theater bestaat uit braaf zitten, kijken en luisteren, heeft het behoorlijk mis. In de show zaten ook verscheidene uptempo nummers waarbij de hele zaal ging rechtstaan om vrolijk mee te zingen en dansen. Als afsluiter werd er gekozen voor het nummer “Leef nu het kan” . Dit werd luidkeels meegezongen door de hele zaal. Nadien kregen Jan Smit en de Marcel Fisser band nog een staande ovatie. (Sanne Goetschalckx)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Jan Smit
Locatie: 
MUziekgebouw, Eindhoven
Meer over