Voor het zesde jaar op rij vindt op de laatste dag van het filmfestival van Oostende (FFO15) de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen, de Ensors, plaats. Op zaterdag 19 september 2015 zal de jury van FFO15 de winnaars bekend maken van de Vlaamse Filmprijzen in een 19-tal categorieën waaronder Beste Acteur en Actrice, Beste Film, Beste Regisseur, Beste Debuut, Beste DOP en Beste Co-Productie.

De voorzitter van de jury is dit jaar Jan Leyers, zanger, songwriter en televisiepersoonlijkheid. Hij kreeg de fakkel door van vorig voorzitter Bart De Pauw. Tot Jans jury team behoren; Viviane De Muynck, actrice uit o.m. Swooni (2011), Tot Altijd (2012), Het Vonnis (2013) en D’Ardennen(2015); Jurgen Delnaet, Vlaams acteur en theatermaker bekend van o.a. Aanrijding in Moscou (2008) en Halfweg (2014); Kurt Rigolle, Art Director en Production Designer van o.a. De Helaasheid der Dingen (2009) en The Broken Circle Breakdown (2012); Peter Terrin, Vlaams schrijver, winnaar van de Europese Literatuurprijs voor De Bewaker (2010) en de AKO Literatuurprijs voor Post Mortem (2012) en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs in 2015; Frank van den Eeden, Director of Photography, vooral bekend van zijn werk voor Fien Troch en Jan Verheyen; Joël Vanhoebrouck, regisseur bekend van o.a. Brasserie Romantiek (2012), Vermist en Eigen Kweek ; Mariano Vanhoof, producent, gekend van o.a. Hasta la Vista (2011), Halfweg (2014) en Broer (2016); en Johannes Verschaeve, Oostendenaar en leadzanger van The Van Jets.

De 13 films die in aanmerking komen zijn: Bowling Balls (Marc Punt); Brabançonne (Vincent Bal); Foute Vrienden (Jan Willems); Image (Adil el Arbi & Billal Fallah); Lee en Cindy C (Stanny Crets); Lucifer (Gust Vandenberghe); Paradise Trips (Raf Reyntjens); Plan Bart (Roel Mondelaers); N – The Madness of Reason (Peter Krüger); Trouw met Mij (Kadir Balci); Violet (Bas Devos); Welp (Jonas Govaerts); en Waste Land (Pieter Van Hees). Voor co-producties zijn genomineerd: Alléluia (Fabrice Du Welz); Je suis Mort mais j’ai des Amis (Guillaume & Stéphane Malandrin); en La Tierra Roja (Diego Martinez Vignatti).

Voor een kleine regio is Vlaanderen uitzonderlijk productief en succesvol. De Vlaamse film blijft scoren in binnen- en buitenland, en Filmfestival Oostende is er trots op dat de Ensors een mooi hoogtepunt blijven in de steeds drukker wordende Vlaamse filmjaren. Op vrijdag 7 augustus wordt op de persconferentie van het Filmfestival van Oostende de genomineerden van de Ensors bekend gemaakt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: