Anderhalf jaar geleden maakte Jamiroquai nog een passage in het Sportpaleis en nu stonden ze hier opnieuw. Deze keer in het ‘kleinere’ Vorst Nationaal. Een groots spektakel met alles erop en eraan. Jay Kay werd omringd door een steengoeie band, een dansend publiek én zijn futuristische lichtgevende hoed ontbrak daar niet aan. Hij wordt 50 dit jaar, maar danst nog steeds op zijn eigen funky beats alsof hij twintig jaar jonger is.

Hun eerste nummer Shake It Off was er eentje van hun laatst uitgebrachte album Automaton. Dat was dan ook meteen het laatste nummer van die plaat dat die avond nog aan bod zou komen. De rest van hun setlist bestond uit een soort best off van hun oudere albums en het werd duidelijk dat het publiek blij was met die keuze. Toen klassieker Little L volgde bracht dat uiteraard enorm veel gedans met zich mee. Wat opviel, was dat ze als band alles gaven, aangezien ze elk nummer minstens dubbel zo lang maakten. Vaak werden er solo’s aan gebreid voor de keys, gitaar, bas en zelfs de percussiemannen mochten zich af en toe uitleven op hun toestellen. Dat gebeurde bij zowat elk nummer, waardoor ze het soms net iets te hard uitmolken. Maar hierdoor werd het fantastische talent van de tien muzikanten wel extra in de verf gezet.

De show in Vorst was er eentje boordevol klassiekers en dan weet je gewoon dat het een groot feest wordt. Door geen recentere nummers te spelen, maakten ze plaats voor hits zoals Alright, Space Cowboy, Cosmic Girl, Canned Heat en Love Foolosophy. Door die sterke setlist hadden ze het publiek, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar, dan ook meteen mee. Geen stress te bespeuren, enkel gelukkige gezichten die genoten van een optreden na een dagje vrijaf op Hemelvaart. Jay leefde zich in ieder geval even hard uit. Dat ging goed, maar halverwege de show moest hij het tempo wat vertragen: “Let’s slow down a little bit, before I get a heart attack.” Toch was het vooral de muziek die voor de sfeer zorgde, want Jay is een man van weinig woorden. Hoewel de space cowboy niet veel zei, was het duidelijk dat hij zich amuseerde en blij was met het Belgisch publiek. Wie daaraan twijfelde, kreeg aan het einde van de show bevestiging: “Brussels, you were a great audience.”

Jamiroquai staat nog steeds bekend als een van de meest tonaangevende Britse bands van de voorbije 25 jaar, maar het moet wel gezegd: hun populariteit neemt af. Vorst kregen ze niet uitverkocht, maar de fans die 70 euro voor een ticketje over hadden, hebben het zich zeker niet beklaagd. Jamiroquai sloot de show na twee uur af. Het was een show, gevuld met nummers die het publiek wou horen en met het perfecte bisnummer Virtual Insanity. Nee, Jamiroquai stelde zeker niet teleur in Vorst. Allesbehalve. Ze maakten er een groot feest van op deze feestdag, letterlijk dan.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Jamiroquai
Datum: 
30 mei 2019
Locatie: 
Vorst Nationaal
Meer over