“Altijd respect hebben voor je tegenstanders”. Met die woorden sluit Bart De Wever de vierde en laatste aflevering van Jambers in de Politiek af. Een uitspraak die wat haaks staat op het beeld dat mensen hebben van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Maar de voorbije vier dagen heeft Paul Jambers dan ook een andere kijk op de campagne willen geven. In de laatste aflevering stijgt de verkiezingskoorts bij alle partijen die naar de sjerp in Antwerpen dingen.

Paul Jambers is ’s morgens uitgenodigd bij CD&V-boegbeeld Kris Peeters. Op zijn flat in Antwerpen. Peeters wil eens en vooral altijd komaf maken met de verhuiskwestie: “Je kan zelf zien dat we hier effectief wonen. We hebben de wijkagent gehad. Die heeft rondgekeken en vastgesteld dat we hier wonen. Wat is het nut dan nog van die discussie? Tenzij om de geloofwaardigheid van iemand aan te tasten.” Peeters heeft zijn broer Geert op bezoek. Die volgt de campagne vanuit het buitenland: “Ik vind het knap wat Kris doet. Mijn broer is een gentleman. Maar soms staat hij tegenover bijna straatvechters die er niet voor terugdeinzen onder de gordel te slaan. En dat is spijtig.”

Voor een gesprek in Het Laatste Nieuws komen twee uitersten samen: Jinnih Beels, nieuw bij de sp.a, en Filip Dewinter, oude rot van Vlaams Belang. Maar de ontmoeting gaat bijzonder hartelijk: “Misschien omdat Jinnih geen stamboeksocialist is”, zegt Dewinter. Het gesprek gaat al snel over racisme. Is Vlaams Belang al dan niet een racistische partij? Beels nuanceert verrassend: “Wat is een racist? Die term wordt heel vaak in de mond genomen. Dat holt heel het begrip uit. Ik ga Filip Dewinter niet van racisme beschuldigen. Maar het gevaarlijke van zo’n ideologie is dat de man in de straat vaak niet doorheeft hoe gevaarlijk het is. Dat is een sluipend gif.” Later moeten de twee heel dichtbij mekaar kruipen voor een fotosessie. “Niet te intiem,” lacht Beels, Daar gaat mijn echtgenoot niet blij mee zijn”. “En wij ook niet,” roept Jinnihs woordvoerster.

Ook Jinnih Beels is naar Antwerpen verhuisd voor de campagne, maar ze krijgt niet dezelfde kritiek als Kris Peeters. “Ik adem Antwerpen. De mensen kennen mij met alle respect voor Antwerpen en voor Kris, maar je mag me niet vergelijken met hem.” Maar die verhuis weegt toch op haar gezin. De campagne is heel zwaar. “Heel het huishouden komt op de schouders van mijn man, dat is heel moeilijk. Ook voor mijn zoon.”

Open Vld voelt zich in de campagne wat buitengesloten. Kopstuk Philippe De Backer is niet uitgenodigd voor een tv-debat, vier andere partijen wel. Om toch bij de achterban door te wegen, geeft hij via Facebook rechtstreeks een interview. De nieuwe technologie. Maar hij doet het ook ouderwets, door flyers uit te delen op de markt. “Ik babbel graag met mensen. Voor mij is het wel een drempel om mensen te spontaan aan te spreken. Ik moet echt een barrière overwinnen.” En in het echt ziet Philippe De Backer er beter uit dan op zijn campagnefoto, vindt een dame.

Peter Mertens schakelt ook de confraters van Geneeskunde voor het Volk in voor de campagne van PVDA. “De strijd tegen armoede is onze prioriteit. Armoede maakt ziek.” Mertens pleit voor gratis geneeskunde, al wil het woord ‘gratis’ liever niet teveel gebruiken. “Gratis bestaat niet. Dat is een definitiekwestie. Waarom dat woord wel gebruiken? Omdat 7 procent van de mensen hun medische zorgen uitstelt omwille van financiële redenen. Zonder kosten naar de dokter is een drempel die weggenomen wordt.”

Voor Groen blijven de peilingen goed. De stemming is dat ook zeer vrolijk op het partijhoofdkwartier. Al blijft Wouter Van Besien voorzichtig: “Het blijft nagelbijten tot de uitslag op tv zal verschijnen!” Als zowat alle kopstukken zich laten zien op een volksevenement in Borgerhout, is van Besien de enige die zowat thuis speelt. In het district is ook een linkse meerderheid.

Bart De Wever is ook op campagne in Borgerhout en schiet een coalitie met partijen uit het linkse kamp niet van tevoren af. In sommige districten of gemeenten heeft N-VA al met Groen bestuurd. Of worden het toch de socialisten? De Wever sluit het niet uit, en feliciteert een zwart meisje van 19 die de derde plaats op de dictrictslijst van sp.a heeft. Ze draagt de slogan mee: Proud of Borgerhout. Goed gevonden, vindt De Wever, als de concurrentie iets goed doet, zeggen we dat ook.

De Wever nodigt ook Theo Francken uit om eens een middag mee campagne te voeren in Antwerpen. Hij is tenslotte één van de populairste N-VA politici. “Theo is een hele persoonlijkheid geworden. Dat hij de campagne in Antwerpen komt ondersteunen is heel leuk.” Alleen de kledingkeuze van Theo laat te wensen over. De hele N-VA ploeg is in het knalgeel, Francken arriveert in een lichtblauw jasje en lijkt helemaal bij de Open Vld te horen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: