“In de tijden van mijn vader werd bij verkiezingscampagnes op straat ook wel gevochten. Dat ging vaak met de vuisten. In de jaren 30 vielen er zelfs doden,” vertelt historicus Bart De Wever. Paul Jambers stelt anno 2018 vast dat het er op straat nu heel wat beschaafder aan toe gaat, en dat de echt zware gevechten in de media worden gespeeld. In aflevering 3 van Jambers in de Politiek geeft Paul Jambers meer inzicht en achtergrond van hoe het er werkelijk aan toegaat in een verkiezingscampagne.

Op de jaarmarkt in het Antwerpse district Hoboken staan de promostands van de verschillende partijen broederlijk naast mekaar. Paul volgt er verschillende kopstukken die allemaal stemmen proberen ronselen. Decennialang was Hoboken een rood bolwerk, daarna Vlaams Belang, nu nog N-VA. De opeenvolgende trends in Antwerpen de laatste 40 jaar. Daarom vinden veel kopstukken het belangrijk hier campagne te voeren. En te poseren voor foto’s. Bart De Wever gaat met de glimlach op de foto met een sp.a-militante in rode schort. Voila, de eerste coalitie is gesmeed. Open Vld staat zwak in de arbeiderswijken. Daarom wil ook Philippe De Backer hier volop huisbezoeken doen.

Het wordt even hilarisch als Filip Dewinter van Vlaams Belang met een vrouw praat die karakollen verkoopt en in Puurs blijkt te wonen. Net als Kris Peeters voor zijn veelbesproken verhuis naar Antwerpen. “Woont Kris Peeters nu nog altijd in Puurs?” wil Dewinter weten en de vrouw zegt meteen ”Ja!”. “Dat mag je niet vertellen,” onderbreekt Dewinter haar snel voor het oog van de camera’s.

Kris Peeters voert vier dagen lang geen campagne. Toch niet in de stad. Paul Jambers levert hem af bij de talkshow Gert Late Night. “Ik heb er heel lang over getwijfeld. Ik ben normaal afkerig van luchtiger programma’s. Maar nu kom ik via tv een aantal avonden rechtstreeks bij de mensen thuis. Dat is meegenomen”. In het programma doet Peeters een uitspraak die hem de rest van de campagne zal achtervolgen. Zelfs met maar 5% van de stemmen wil hij gerust burgemeester van Antwerpen worden. Een storm van reacties volgt. Als Paul hem na vier dagen aan de boot gaat opwachten, probeert Peeters te nuanceren. “Ik ben er als de coalitie me nodig heeft.”

De enige vrouw tussen de kopstukken ondervindt ondertussen dat campagne voeren niet altijd met het moederschap te combineren is. Het is zondag, en Jinnih Beels van de sp.a brengt haar zoon Alexander (11) dan maar mee naar een debat bij ATV. Ook haar woordvoerster heeft haar kindje bij. “Ik wil niet meer in de val trappen,” zegt Beels. “Vroeger was ik als politievrouw ook constant van huis weg en heb ik de eerste vijf jaar van mijn zoontje moeten missen. Het voordeel is dat hij nu 11 is en zelf reageert als ik er te weinig ben. Dan moet ik het evenwicht zoeken, en daar wil ik niet flauw over doen: dat is heel moeilijk.” Na het debat trekt Beels de stad in om samen met Alexander iets leuks te doen.

Ook bij de andere partijen worden de peilingen minutieus geanalyseerd. Iedereen heeft zijn eigen interpretatie klaar. Ook Bart De Wever. Zijn partij blijft de grootste, maar verliest fors. “Als je denkt aan de psychologie van de kiezer, is dit een goede peiling voor mij. Het slechtste wat me kan overkomen, is dat iedereen denkt dat ik hun stem niet meer nodig heb.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over