Dé headliner van Graspop Metal Meeting 2016 was toch wel weer Iron Maiden. Voor de achtste keer mochten de Britten in Dessel de hoofdact van het festival zijn. En wat voor een hoofdact! Nadat we traditiegetrouw “Doctor Doctor” van UFO door de boxen hoorden galmden wisten we dat het eindelijk zover was. Iedereen was wel benieuwd naar deze show want iedereen wilde wel weten hoe het met Iron Maiden was en dan vooral hoe het zanger Bruce Dickinson zou afgaan. Deze laatste kreeg eind 2014 te horen dat hij (tong)kanker had, maar werd gelukkig in 2015 genezen verklaard.

Nadat we Ed Force One, Irons Maidens eigen boeiing, zagen gered worden uit de jungle kon ook het concert van start gaan. "If Eternity Should Fail" werd de opener waarbij Bruce Dickinson vanuit de rook verschijnt. Iron Maiden is nu volop aan't toeren n.a.v. hun nieuwe album 'The Book of Souls' dat ze in september 2015 uitbrachten. Hun setlist stond dus ook in teken van de nieuwe nummers, maar werd regelmatig afgewisseld met een oud nummer zoals "Children of the Damned" waar Adrian Smith gedeeltelijk op akoestische gitaar speelt. Een eerste echt felle reactie van publiek kwam tijdens "The Trooper". Zo’n 50.000 fans zingen luid mee en vuisten gaan mee de lucht in! De nieuwe nummers domineerden het eerste uur van de show die ook decor-gewijs in het teken stond van de Maya cultuur naar aanleiding van "The Book of Souls". Tijdens dit nummer zagen we ook de eerste vlammenzee op podium en de eerste Mayan Eddie die een spelletje komt spelen met gitarist Janick Gers. Na een gevecht zien we Dickinson Eddie’s hart stelen en gooit hij het in het publiek.

Naar het einde van de set werden nog meer grote gekende nummers gespeeld als "Hallowed By Thy Name" en zien we ook de energie op het podium groeien. Bruce Dickinson staat steeds energieker op het podium en een 'Scream for me Graspop!' is geen enkel probleem in Dessel tijdens "Fear of the Dark". Een heerlijk kippenvelmoment om al de handen de lucht 't zien in gaan en iedereen te horen meezingen. Tijdens "Iron Maiden" komt ook de grote Eddie tevoorschijn achter drummer Nicko McBrain. De bisnummers beginnen met de gekende woorden ‘Woe to you, oh Earth and Sea…’ en de fans op de festivalweide gingen uit hun dak voor "The Number of the Beast".

"Blood Brothers" wordt opgedragen aan alle slachtoffers van Orlando, Brussel, Parijs… Dickinson maakt nog eens duidelijk dat iedereen één grote familie is en het allemaal rond de muziek draait wat op luid applaus kon rekenen.

Ze eindigen hun twee uur durende show met “Wasted Years”. Dickinson noemde het hun beste show op Graspop ooit en wij mogen dat beamen. Het hele plaatje klopte. Graspop kreeg een geweldige show te zien na een prachtige zonnige dag!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: