Rondom de afgelopen editie van metalfestival Into the Grave speelde de vraag of het festival op zoek zou gaan naar een nieuwe locatie. De plek onder de Oldehove in Leeuwarden is volgens organisator Paul van Berlo ‘fantastisch’, maar ‘heeft ook zijn nadelen’.

Uitbreiden

Zo wil het festival graag uitbreiden met een extra podium en zou het ook graag de festivalcamping direct bij het festivalterrein willen hebben. Daarvoor is het festival op zoek naar een nieuwe plek bij voorkeur in Leeuwarden, maar er werden ook locaties in Drachten en Heerenveen bekeken en besproken.

Tweede podium

Na goed overleg met de gemeente is besloten dat Into the Grave vooralsnog in Leeuwarden blijft. Het festivalterrein wordt uitgebreid met een tweede podium dat op het gras in de buurt van de popbunker komt te staan. Dat betekent dat de Groenweg voor het festival afgesloten wordt en onderdeel blijft van het festivalterrein zoals het de afgelopen twee jaar ook was.

‘Dat is nodig om de mensen kwijt te kunnen op deze plek’, aldus Van Berlo. ‘Door de komst van taalexpo OBE aan de rand van het plein is de capaciteit afgenomen, terwijl Into the Grave juist wat wil groeien, dus daar moesten we wat op vinden’.

Mogelijk een derde dag

Het festival kan voorlopig vooruit met de toegenomen capaciteit op deze plek. ‘De gemeente heeft aangegeven ook te willen kijken naar aanpassingen op het plein (het verplaatsen van een boom) zodat er meer ruimte op het plein ontstaat. En we zijn in overleg om het festival al in 2019 uit te breiden met een derde dag. Daar staat de gemeente positief tegenover’.

Camping blijft op 'De Bult'

De festivalcamping blijft voorlopig op ‘De Bult’, naast het Rengerspark,op zo’n 10 minuten lopen van het festivalterrein. Daar is inmiddels een omgevingsvergunning voor verleend. De gemeente heeft aangegeven de wens voor een groter festivalterrein, waar de camping bij kan, mee te nemen in het festivalbeleid dat in 2019 verwacht wordt. Omdat er nog geen concrete locaties in beeld zijn, zal het zeker wel tot 2021 duren voor zo’n locatie beschikbaar is. ‘Daar moeten allerlei voorzieningen als stroom, water en afvoer aangelegd worden, en ook drainage en gedeeltelijke verharding zijn zeker gewenst’.

De organisatie heeft wel wat ideeën over mogelijke plekken in Leeuwarden. ‘De Bult’, waar men in 2016 het festival CityRock organiseerde is daar niet bij. ‘De Bult is een prachtige festivallocatie’, aldus Van Berlo, ‘maar voor Into the Grave met camping is het gewoon te klein’.

Binnenkort de eerste namen

Het festival komt binnenkort met de eerste namen voor de editie van 2019 die op 9, 10 en mogelijk dus 11 augustus 2019 zal plaatsvinden. Gewoon op de oude plek onder de Oldehove dus.

Voorverkoop al begonnen

De voorverkoop voor 2019 is al begonnen. Er worden net zoals voorgaande jaren dagtickets en combitickets verkocht. Heb je een combiticket in je bezit dan geldt deze voor alle dagen en alle podia. Hier verandert dus niets aan.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over