Peter Minnebo

Met haar betoverende live-versie van “In & Out of Love” bewees Silvy De Bie in het Vtm programma “Liefde voor Muziek” dat ze bij de strafste zangeressen van het land mag gerekend worden. Wat voor velen als een verrassing klonk, sloot echter perfect aan bij het solo-repertoire waar ze nu al een paar jaar op broedde. Ze wist immers waar ze naartoe wou.

Geen dance, maar krachtige soul en intieme ballads. Laat dat nu net de ingrediënten zijn van het solo album “Baby Bird”, dat uitkomt op 15 juni. Op dit openhartige album rekent Silvy af met de tegenslagen en zwarte sneeuw uit het verleden en kijkt ze vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet.

De nieuwe single “Red”, krachtig en bezwerend laat horen dat Silvy helemaal klaar is voor een nieuwe stap in haar carrière en leven. De nieuwe grand dame van de Belgische pop is arrivée! Silvy straalt klasse uit op dit, in zekere zin, debuut solo-album, zowel muzikaal als in het bijhorend fotografisch artwork. Sobere fotografie van Raya Maria Laura, maar zo veelzeggend.

Frontview ging met Silvy op zoek naar verleden en de nieuwe toekomst. De nog altijd blonde Silvy vertelt fier over haar nieuw muzikaal avontuur in de lounge van een Antwerps hotel.

Een forse duik in het verleden, Kapel Elzenveld anno 2009, zegt dat je nog iets?

Nee.....Ik denk dat je me zal moeten helpen.

(Frontview: “Albumvoorstelling Sacrifice van Sylver”)

Hoe zal het publiek kunnen kennismaken met het album?

We doen Mediamarkt en Fnac aan voor miniconcerten en handtekeningsessies, verdere promo via sociale media.

Hoe ben je geëvolueerd als artiest en persoonlijkheid het laatste decennium?

Vroeger was ik eerder verlegen en had minder zelfvertrouwen. De pauzeknop die we met Sylver even indrukten, die periode heeft me fel verandert. Vermits ik reeds van mijn 8 jaar in de muziekindustrie actief ben, zit je in een bubble die je weerhoudt om persoonlijk te groeien op bepaalde vlakken. Daarom er even uitstappen, dat hielp om aan dit album te beginnen schrijven. Verder werd ik assertiever, meer zelfvertrouwen en vooral mijn ding kunnen doen. Het verlegen meisje dat weinig praatte, is een tettersjouw geworden.(lacht)

Wanneer is het idee ontstaan om een solo album uit te brengen?

Tijdens de break van Sylver had ik die nummers geschreven, maar nooit aan iemand durven laten horen, vermits ik niet zeker was of de songs wel goed genoeg waren. Ik zong alles a capella wel in, of ik maakte samen met een pianist een mooi arrangement.

Toen belandde ik in het programma ‘Liefde voor muziek’ en toen Jasper Steverlinck mijn opnames hoorde en het ‘zeer goed’ vond, heeft hij me gepusht om er toch iets mee te doen, en zie hier het resultaat.

Hoe heb je het programma ‘Liefde voor muziek ‘ervaren, er zijn wel wat traantjes gevloeid .

Ik ben ook ne bleiter hé! Er waren zeer mooie versies bij, en ik was verrast welke impact dit kan hebben. De klik in de groep was er van de eerste seconde, zoveel gelachen samen. De crew had zo’n sfeer nog nooit meegemaakt in de andere seizoenen. We hebben ook nog steeds contact.

Jullie hadden elkaar nog niet echt ontmoet.

Helmut kende ik nog vanuit mijn jeugd. Sharon den Adel, nooit gezien. Jasper Steverlinck, nooit gezien, maar ik was wel grote fan. Niels Destadsbader en Coco Jr. kwam ik wel eens tegen, maar ik kende ze niet persoonlijk.

Met de nieuwe single “Red”, ben je helemaal klaar voor een nieuwe stap in je carrière en leven. Zeg je de dance vaarwel?

We toeren nog steeds met Sylver, vooral in het buitenland. Momenteel zijn we bezig met nieuwe muziek te maken met Sylver tegen eind dit jaar, we blijven hiermee doorgaan. Het is amusement, de max! Totaal iets anders dan dit album. Ikzelf ben niet echt een dance-chick, ben opgegroeid met wat soul, R&B. Met dance amuseer ik me op het podium. Nu doe ik beiden, dance en puur ‘mijn ding’. Het beste van die 2 werelden, ik ben content.

Het album wordt inhoudelijk openhartig beschreven, wanneer beslis je om een open houding aan te nemen? Het kon ook abstract.

Ik had zoiets van, ’t is nu voorbij om alles voor mij te houden en op te kroppen. Ik wou een open boek zijn, het was voor mij een vorm van therapie. Nu kan ik eindelijk ademen. Ik had dit nodig om te doen, ik denk dat iedereen zijn battles en miserie heeft. Het is herkenbaar en kan therapeutisch werken voor anderen. De dingen die het eerlijkst zijn, die werken het beste.

Ik luister veel naar muziek van James Morrisson, Amy Winehouse,Adèle, Duffy. Ik wou die invloeden er dan ook een stukje mee in laten verwerken.

Hoe start het proces van het schrijven dan, kom jij dan af met ervaringen , een verhaal?

Soms is er eerst een tekst en dan zoek ik een melodie en vervolgens zing ik het a capella in. Soms andersom, eerst melodie en dan tekst. De basis begint meestal bij mezelf, ik doe mijn ding, nadien komt er de pianist en de producer bij. Het is een zeer persoonlijk iets, een stuk van je leven wordt neergeschreven, ik hoor dan reeds hoe ik het uiteindelijk wil doen klinken.

Bij Sylver gaat het heel anders, ik krijg de tekst, de zanglijn en zingen maar in de studio.

Dit album heeft een grote emotionele waarde, elk woordje is van mij. Mijn ziel zit erin.

Echte soul dus.

Voila. Zo is het!

De songs op Baby Bird, waar zitten de tegenslagen en de hoop?

Het album is een afrekening met het verleden. Soms gaat het over de pijn en het moment. Andere nummers weerspiegelen het moment dat ik er nu klaar mee ben en verder wil gaan. Een album waar ik sterker mee uitkom en naar het positieve knipoog.

Hopelessly Devoted to you is oorspronkelijk van Olivia Newton John, heb je iets met Grease toestanden? Silvy was toen nog niet geboren.

(lacht) Ik heb dit nummer gekozen voor Liefde voor muziek, omdat dat het nummer is waardoor ik ben beginnen zingen. Ik was als betoverd door Olivia, ik wou Olivia zijn! I vertolkte het nummer in Soundmix shows, ik was er zot van. Ik heb niet naar een nummer moeten zoeken, ik wist het direct.

Moesten ze jou vragen voor een Grease musical, direct akkoord?

Als ik Oliva mag spelen, direct! Anders niet hoor.(lacht)

Wordt er in de studio nog gesleuteld aan de nummers?

Red begon initiëel met een strofe en een refrein, maar Jasper stelde voor om het nummer aan te vangen alsof het een ballad is. Zeer rustig beginnen en dan invallen. Dat zijn toffe ingevingen van het moment.

Van ‘Pathetic You’, was er een piano versie en een band versie. Het was moeilijk kiezen, dus staan ze beiden op het album.

John Miles Jr, had hij nog input of is hij met andere projecten bezig?

Op dit album niet, je vind geen spoor van Sylver terug.

Wat betekent zingen voor jou?

Als ze mijn stem zouden afnemen, dan speel ik mijn ziel kwijt.

De songs op dit album ogen bloedserieus.

Ik word al iets ouder hé, dus mag het al wat serieuzer worden.

Heb je nog altijd een link met mode? In 2012 opende je een modewinkel in de Kammenstraat.

Neen, dat is fout afgelopen door omgang met de verkeerde mensen, ‘Shut Me Out’ verwijst ernaar. Tof project, maar alles kwam op mijn dak, het heeft wel een mooi lied opgeleverd.

Het WK voetbal zit eraan te komen, word je mee opgeslorpt door de voetbalgekte?

Ik volg het wel en de peter van mijn dochter is Dries Mertens. Ik moet dus wel volgen. Mijn beste vriendin is de zus van Moussa. Voetbal is niet te vermijden, maar leuke sfeer!

Je hebt muzikaal al hoge toppen bereikt, droom je nog?

Met Jasper Steverlinck zou ik nog wel eens willen samenwerken. Wie weet op een volgend album. Verder hoop ik dat dit nieuw project gaat werken en dat de mensen het gaan appreciëren. Voorlopig al zeer toffe reactie op de eerste single ‘Red’, een felle single. De mensen zien in dat ik nog wel iets anders kan dan dance. Een ander publiek wordt aangesproken, maar de dance fans zijn toch ook nog altijd fan hoor. Sylver fans zijn supertrouw. Ze denken, we moeten het ook eens wat rustiger aan doen, we zullen Silvy dan maar volgen. (lacht)

Welk muzikaal decennium spreekt je het meeste aan?

Zonder twijfel de 80’s. De mooiste teksten en melodieën komen uit die periode.

Last night a DJ saved her life with a song.....Red!

Alle info: https://www.facebook.com/SilvyOfficial/

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Silvy
Meer over