Zeven films die visueel zo sterk zijn dat je ze echt in de bioscoop moet gaan bekijken, strijden tijdens Filmfestival Oostende om de overwinning in de internationale competitie LOOK. Een internationale jury onder leiding van Master Maaike Cafmeyer kiest de winnaar van de prestigieuze LOOK! prijs. De competitie gaat van start op zaterdag 12 september met Schneider vs. Bax, de nieuwe film van Alex van Warmerdam, en wordt later in de week gevolgd door El Botón de Nacar, Galloping Mind, Efterskalv, Mr Kaplan, La Giovenezza en Embrace of the Serpent.

De internationale LOOK! competitie van FFO is uniek in Europa en vestigt de aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visueel vermogen van film. Zowel de realisaties van de production design ploeg (art direction, kostuums, make-up en visuele effecten) als het werk van de D.O.P. (Director of Photography) staan centraal. De winnaar van deze competitie wordt gekozen door een internationale professionele jury. De films strijden om de prijs voor Beste Film. Dit zijn de juryleden: Jo Willems, Hubert Pouille, Peter Rommel, Kornel Mundruczo en Maaike Cafmeyer als voorzitter.

De Belgische Cameraman Jo Willems, die vooral aan het werk is aan de andere zijde van de Atlantische oceaan, zal zijn stem uitbrengen. Jo is bekend voor films zoals Hard Candy, Confessions of a Shopaholic, Limitless en de drie laatste films van The Hunger Games saga. Naast films en series was hij ook de cameraman voor een aantal muziekvideo’s zoals “Cry Me A River” van Justin Timberlake en “Shadow Of The Day” van Linkin Park. De Vlaamse productie designer Hubert Pouille zetelt eveneens in de jury. Hij werkte voor heel wat producties in verschillende Europese landen. In Vlaanderen leverde hij al werk voor de films Firmin, Marina en Flying Home. Derde jurylid is de Duitse filmproducent Peter Rommel. Hij was voordien al lid van de jury van het Filmfestival van Berlijn in 2004 en van het Filmfestival van Locarno in 2006. Hij produceert vooral films in eigen land, waaronder films van Andreas Dresen. De Hongaarse regisseur Kornel Mundruczo, bekend van zijn film White God, die in 2014 de prijs van Un Certain Regard won in Cannes, is het vijfde jurylid.

Regisseur Alex van Warmerdam bijt met zijn Schneider vs. Bax de spits af op zaterdag 12 september. In dit Nederlandse drama krijgen twee mannen de opdracht om elkaar te vermoorden. Ook de volgende drama’s maken kans om te winnen: Galloping Mind, over een tweeling die wordt gescheiden bij de geboorte; Efterskalv, over een ex-gedetineerde die de draad van zijn leven terug hoopt op te nemen; La Giovenezza, over twee oude vrienden die in een luxe resort in de Alpen vertoeven voor een lange rustgevende vakantie en Embrace of The Serpent, die het verhaal vertelt over de relatie tussen Karamakate, een Shaman uit de Amazone, en twee wetenschappers die al veertig jaar samenwerken om een heilige genezende plant te vinden. Ook “Mr Kaplan”, een komische drama waarin de Joodse migrant Jacob Kaplan op 76-jarige leeftijd zijn eigenwaarde in vraag stelt, neemt deel aan de competitie. Dit jaar dingt ook een documentaire mee. “El Botón” vertelt het verhaal van de wonderlijke oceaan gelegen langs de kustlijn Chili en haar geschiedenis.

Curator van deze uitzonderlijke competitie is dit jaar opnieuw Nikolaj Nikitin, die o.m. instaat voor de programmatie van de Berlinale en jureert in diverse internationale filmfestivals.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: