Dit najaar bundelden het Zweedse In Flames de krachten met de Amerikaanse metalband Five Finger Death Punch voor een co-headline tour door Europa.

In Flames is al actief sinds 1990 en ze brachten vorig jaar reeds hun 12e studio album uit. Hun muziek is nog steeds relevant en weet dan ook een breed publiek te bereiken. Ook hun live reputatie is ijzersterk.
De Amerikanen van Five Finger Death Punch zijn sinds 2005 actief op het metalfront en brachten in 2015 hun 6e studio album uit. Ondertussen wordt er wel gewerkt aan een opvolger, maar door juridische problemen, laat dit iets langer op zich wachten. Ook 5FDP heeft een stevige live reputatie opgebouwd.

Alsof 2 bands nog niet voor voldoende zware metalen kunnen zorgen, hebben ze nog een extra band meegebracht: Of Mice & Men. Deze Amerikaanse metalcoreband timmert hard aan de weg naar succes. Eerder toerden ze als support al met onder andere Metallica en Linkin Park. Vanavond mochten ze het publiek van de Antwerpse Lotto Arena opwarmen voor wel 2 headliners. Met hun 1e nummer Unbreakable wisten ze een deel van het middenplein toch al in beweging te krijgen. En naar mate hun set verder vordert, wordt er in de zaal gesprongen, gedanst en gemosht. Het publiek was duidelijk opgewarmd en klaar voor de 1e headliner van de avond.

Bij het klaar zetten van het podium voor In Flames wordt er een zwarte doek voor het podium gehangen. Wanneer de show gaat starten worden alle lichten gedoofd en zet de band het 1e nummer Drained in. Als de zang wordt ingezet valt het doek niet naar beneden, maar gaat het podiumlicht aan en zie je door het doek heen de band op het podium. Pas wanneer het volgende nummer, Before I Fall, losbarst gaat het doek naar beneden. Een beetje later maken ze ook gretig gebruik van de aangebrachte schermen om het publiek te verwennen met prachtige visuals.

De hele show vloeit fantastisch in elkaar en de zaal is super enthousiast. Op regelmatige basis kan je dan ook crowdsurfers spotten en vormen er zich moshpits in de zaal. Slechts op enkele momenten wordt de flow onderbroken en gaat het zaallicht aan. Op die manier wordt er ruimte gecreëerd om een praatje te maken met het publiek. In Flames heeft bij het opmaken van hun setlist rekening gehouden met de nieuwe fans en die van het eerste uur. Speciaal voor die laatste categorie zitten er ook enkele oudere nummers is de set zoals onder andere Only for the Weak. Het feestje in de Lotto Arena werd goed opgang getrokken en een oorverdovend applaus kon dan ook niet uitblijven. Hopelijk komen de heren van In Flames snel nog eens op bezoek.

Een klein halfuurtje na de daverende show van In Flames was het aan de 2e headliner van de avond om het publiek voor zich te winnen. Five Finger Death Punch valt met de deur in huis met het opzwepende Lift me up. De zaal wordt meteen gek, handen gaan de lucht in en er wordt luidkeels meegezongen. Deze trend zet zich de rest van de show verder. Er wordt ook heel wat gedanst, gesprongen, gemoshd en uiteraard zijn er ook vele crowdsurfers. Ivan spreekt de zaal voor aanvang van het 3e nummer even toe om de huisregels even duidelijk te maken opdat het crowdsurfen veilig verloopt. Maar hij zegt ook netjes dat de security ook lief moet zijn voor de crowdsurfers.

Er zaten in de show ook een aantal speciale acts. Voor het 5e nummer Ain’t My Last Dance komen de zanger van Of Mice & Men en Tommy Vext, zanger van Bad Wolfs bij op het podium. Ook brachten Ivan en Jason een aantal nummers akoestisch o.a. Wrong Side of Heaven. Waarbij Ivan gebruik maakte om zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de fans voor zijn gedrag eerder dit jaar. Hij weet dat hij fouten heeft gemaakt. Er volgt een hartverwarmend applaus van de fans. Voor het nummer Jekkl and Hyde wordt er een jongen uit het publiek gehaald. Hij mag het nummer meezingen met Ivan.

De hele show is een groot feest. En op het einde van de show geeft Ivan zijn baseballbat nog aan iemand uit de zaal. De avond wordt afgesloten met The Bleeding en een daverend applaus. We hopen ook hen in de toekomst nog vaker te zien en kunnen niet wachten op hun nieuwe album.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Five Finger Death Punch + In Flames
Meer over