De jury, bestaande uit cineast Jaco Van Dormael als voorzitter, actrice en regisseur Charlotte Vandermeersch, acteur Matteo Simoni, scenarist Malin Sarah Gozin en D.O.P. Dries Delputte, was betoverd door de krachtige beelden van Hlynur Pálmasons ‘Godland’. Hoofdrolspeler Elliott Crosset Hove en distributeur van Imagine Tinne Bral mochten de prijs in ontvangst nemen.

Opvallend is het vintage 3:4-schermformaat waarmee Pálmason zijn geboorteland eert. Daarom vermelden we graag de Director of Photography Maria von Hausswolff en Frosti Fridriksson die het Production Design deed. Maar ook het verhaal is een voltreffer: meeslepend, verrassend en gewaagd

Godland’ werpt bovendien nieuw licht op het koloniale verleden van het eiland. De LOOK!-jury had mooie woorden voor het IJslands pareltje:

“In ‘Godland’ komt alles samen wat de LOOK!-competitie belichaamt. Een film waarin vakmanschap kunst wordt. Vorm en inhoud zijn één. Met zijn verbluffende weergave van de IJslandse natuur, de aangehouden spanningsboog van het verhaal, de briljante acteurs, het originele kader, shots die gedurfd zijn in duur èn in vertelling… de jury raakt er niet over uitgepraat. Echt een film die in de cinema gezien moet worden!”

Een speciale vermelding binnen de LOOK!-competitie was voor ‘Dalva’ van Emmanuelle Nicot, die samen met actrice Zelda Samson de film kwam voorstellen. In de film wordt de 12-jarige Dalva abrupt weggehaald bij haar vader. Eerst lijkt ze helemaal het noorden kwijt, maar al snel dringt het tot haar door dat de band met haar vader misschien toch niet was wat het voor haar leek te zijn. Een aangrijpend drama met Caroline Guimbal als de Director of Photography en Catherine Cosme die het Production Design deed. Geen hoofdprijs, maar wel een lofbetuiging van de jury:

‘Dalva’ heeft ons emotioneel enorm geraakt. Het is een bijzonder eerlijke, menselijke vertelling. Een intieme en meeslepende film die ondanks zijn zware thematiek helemaal niet zwaar aanvoelt. Het spel van de hoofdrolspeelster en de andere jonge acteurs heeft ons bijzonder aangegrepen. Wij prijzen de wijze waarop dit debuut consequent is, in alles. In zijn puurheid, in zijn vorm, zonder oordeel en recht naar het hart.”

‘Godland’ (Imagine Film Distribution) en ‘Dalva’ (O’Brother Film Distribution) verschijnen op 22 maart in de zalen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over