Baschira is een idee van Davide Cristiani, een artiest uit Bologna (Noord-Italië), en woont al jaren in Amsterdam. In het Italiaans bezingt hij het verhaal van Prospero Baschieri (Baschira), een brigand, die in de vroege 19e eeuw vocht tegen onrecht en armoede. Baschira kon niet meer accepteren dat mensen aan de macht, waaronder bijvoorbeeld Napoleon, misbruik maakten van anderen om er zelf beter van te worden. Zijn acties werden verhalen en zijn verhalen werden de legendes die in Bologna nog volop leven. Davide stak het verhaal in een modern jasje met de boodschap dat oneerlijkheid en armoede nog net zo actueel is als 200 jaar geleden.

Het nummer Il Biondo, vertaald naar De Blonde (Man), heeft niks te maken met haarkleur, geslacht of huidskleur en al helemaal niks met de politicus die je afgebeeld ziet. Il Biondo is hét symbool van de man aan de macht die wij blindelings en ons leven laten bepalen. Het is de man die wij in vertrouwen nemen en onze toekomst laten bepalen, terwijl wij langzaam maar zeker de grip op ons eigen leven dreigen te verliezen.

Het nummer dat al in maart uitkwam krijgt sinds 17 november zijn eigen videoclip die op ludieke manier de hak zet met de ‘Man in het pak’. In 2020 stond de lancering van Il Biondo en de videoclip al veel langer op de agenda, alleen is het hele album 'Zsasdat' door de corona uitgesteld naar 2021.

Benieuwd geworden? Laat je inspireren en bekijk de clip nu op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=aspjeVtmD_Y&feature=youtu.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over