Vandaag komt Ian Clement's nieuwe single Sidewinder uit, afkomstig van zijn tweede soloalbum See Me In Synchronicity dat op 22 februari verschijnt. De single en het album zijn een mentale reflectie van psychotische episodes en psychiatrische opnames die Clement ten deel vielen. Met Sidewinder wil hij taboes rondom mentale stoornissen doorbreken.

Een student van de waanzin, zo noemt Ian Clement zichzelf soms.Het was een bevreemdende ervaring toen hij tijdens de opnames van The Orb We Absorb met Wallace Vanborn geconfronteerd werd met zijn eerste psychose. Het verlies van enkele familieleden en de breuk met zijn toenmalige geliefde waren wellicht aanleiding voor de wanen die hem plots beslopen en overmanden tijdens zijn verblijf in de woestijn van Joshua Tree in Californië.

Gedesoriënteerd volgde een zoektocht naar houvast en terugkeer naar realiteit. Uiteindelijk slaagde Ian er op eigen kracht in weer op de grond komen.

See Me In Synchronicity is een reflectie van Clements mentale uitstappen die hij maakte tijdens drie psychotische episodes en twee opnames in de psychiatrie. Wat hij meende te zien en dacht te voelen probeerde hij tot uiting te brengen.

De song Sidewinder gaat over isolatie. Voor de luisteraar kan dat de isolatie zijn die hij of zij op momenten ondergaat in de vorm van eenzaamheid; voor Ian gaat het over de letterlijke isolatie die hij meemaakte in een gesloten instelling.

De videoclip maakte de zanger zelf, in samenwerking met vriend en fotograaf Anton Coene. Deze is doorspekt van verwijzingen naar zijn wanen.

"De man met de hoed draagt de dood; het draaien van het horloge draait de polen en de energie in de ruimte, de banjo verwijst naar het leven na de dood, het beeld in de hoek is de muze die lonkt, ... Het zijn slechts enkele wederkerende gedachten die mijn geest soms gedurende weken in beslag namen en mijn perceptie van de werkelijkheid vormden", aldus Clement.

Samen met Te Gek!? gaat Ian Clement dit voorjaar op pad om de taboes rond mentale stoornissen te doorbreken.

Sidewinder is vanaf vandaag te beluisteren op alle streaming- en downloadservices. Het album See Me In Synchronicity is vanaf vandaag vooruit te bestellenen verschijnt op 22 februari 2019 via Dox Records.

Ian toert de aankomende maanden door Nederland en België.

Tourdata

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over