Beluister ‘Source Material’ hier! “Source Material”, zo heet de campagnesong die Ian Clement en An Pierlé schreven en opnamen voor de 15de verjaardag van Te Gek!?

Met Guy Swinnen als peter en Selah Sue als meter ijvert Te Gek!? al jaren voor het doorbreken van het taboe rond geestelijke gezondheid en psychische kwetsbaarheid. Een thematiek die ook Ian Clement als ervaringsdeskundige nauw aan het hart ligt.

Een student van de waanzin, zo noemt hij zichzelf soms. Het was een bevreemdende ervaring toen hij – tijdens de opnames van The Orb We Absorb met Wallace Vanborn – voor het eerst geconfronteerd werd met een psychose. Het verlies van enkele familieleden en de breuk met zijn toenmalige vriedin waren wellicht niet vreemd aan de wanen die hem destijd plots beslopen en overmanden temidden van de Californische woestijn van Joshua Tree. Gedesoriënteerd en onvoorbereid volgde een zoektocht naar houvast en de terugkeer naar consensus-realiteit. Zonder medicatie slaagde Ian er toen in de begane grond terug te bereiken.

Maar zoals Podvol ook schreef in De Verlokkingen Van De Waanzin kan waanzin een muse zijn: ongrijpbaar en aanlokkelijk. Die eerste episode had voor Ian vele vragen onbeantwoord gelaten. Het had ook de deuren van zijn geestelijke perceptie zodanig op een kier gezet dat de verleiding onweerstaanbaar werd om ook bewust in deze wanen te duiken, in de hoop hierin verklaringen te vinden.

Ian’s solo album ‘See Me In Synchronicity’ (dat klaar staat voor release op US label Cobraside in februari) is een reflectie van/op de mentale uitstappen die hij maakte doorheen drie psychotische episodes en twee opnames in de psychiatrie. Wat hij meende te zien schreef hij op, wat hij dacht te voelen probeerde hij tot uiting te brengen en de nieuwe vraagstukken die zich aandienden probeerde hij, voor zichzelf en zijn omgeving, te ontcijferen.

Bij de organisatie Te Gek!? vond Ian de ruimte om genuanceerd gehoord te worden en een platform waar hij zijn verhaal kan delen. Toen men hem vroeg een nummer te schrijven om de nieuwe campagne te ondersteunen, waagde hij zijn kans.

“Ik ben me als geen ander bewust van het stigma dat nog steeds rust op psychische kwetsbaarheid en mentale ‘stoornissen’, terwijl bijna de helft van de bevolking er wel op één of ander moment in zijn of haar leven mee te kampen krijgt. Ik hoop dat ik met mijn verhaal kan bijdragen in de pogingen om het taboe en stigma te doorbreken.”

Het campagnenummer “Source Material” werd geschreven vanuit het perspectief van de verdwaalde ziel die probeert te duiden wat het is dat hij ziet en voelt. Hij smeekt om begrip. Zijn geliefde – hier schitterend vertolkt door An Pierlé – probeert mee te kijken achter de zogenaamde "doors of perception" (waar hij zich bevindt), maar moet hem teleurstellen en toegeven dat ze helaas niet kan zien wat hij ziet. Na een lange onderhandeling wordt duidelijk dat de psychotische man, verdwaald in de extase van de ongeziene bron (Source Material), niet enkel zichzelf, maar ook zijn geliefde dreigt te verliezen. Hij besluit haar hand te nemen en zich door haar terug te laten leiden naar de begane grond, consensus-realiteit.

Ian Clement, tovert met zijn diepe stem een bijzondere, intieme wereld tevoorschijn. Zijn muziek is meeslepend, intiem en soms somber. Fans van singer-songwriters zoals Mark Lanegan, Dan Auerbach en Edward Sharpe vallen prompt voor zijn intrigerende manier van muzikale verhalen vertellen.

“Source Material” werd geschreven en gezongen samen met An Pierlé, geproduced door Ian zelf, met Karel De Backer op drums en Gentse soundguru Koen Gisen achter de knoppen in zijn studio La Patrie te Gent. Nog naar aanleiding van 15 jaar Te Gek!? verschijnt op 10 oktober de verzamelbox ALLES met meer dan 90 originele Te Gek!? liedjes op 6 cd’s en 1 LP. Info: www.tegek.be

n op zondag 27 oktober gaat om 15u een groot Te Gek!? jubileumconcert door in de AB te Brussel. Info en tickets vind je HIER.

Zowel op cd 6 van de Te Gek!?-verzamelbox als op het jubileumconcert in de AB zijn Ian Clement & An Pierlé terug te vinden met ‘Source material’.

LIVE

  • 27/10, Jubileumconcert, Ancienne Belgique

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over