Caesar’s Nose speelt de soundtrack van de Eerste Wereldoorlog. Veel van de melodieën uit die tijd maken nog altijd deel uit van ons collectieve muzikale geheugen, al zijn we in veel gevallen de oorsprong ervan vergeten: niet enkel “It’s a long way to Tipperary” maar ook “My bonnie is over the ocean”, en “are you lonesome tonight” (van Elvis), en “Sous les ponts de Paris” werden toen geschreven. Zelfs het voor ons bekende Gentse Vliegerken danken we aan een oorspronkelijk Duitse operettemelodie uit 1913. In de oorlog kwamen Franse “poilus”, Britse “tommies”, Duitse “Feldgrauen”, Amerikaanse “teddies” en Belgische “piotten” van over de ganse wereld samen in Frankrijk en onze streken. Onder hen, duizenden speelmannen, zondagsviolisten, klarinettisten van op de kiosken, accordeonisten, en zangers. Ze werden uit hun rustige wereld, met een duidelijke geografische en sociale context, gekatapulteerd in een onbekend universum, waarin ze een tijdelijke nieuwe maatschappij moesten stichten.

Deze gebeurtenissen versnelden het einde van een cultuur verankerd in een vooral ruraal verleden met vaste tradities naar een verstedelijkte wereld met al haar verlokkingen. Vanuit de Nieuwe Wereld kwam de jazz naar ons, en diezelfde muzikanten namen tezelfdertijd de saxofoon mee over de plas. Ze brachten elk hun eigen muziek mee, en dit repertoire speelt Caesar’s Nose nu, in hun gedachtenis, voor U.

Caesar’s Nose verzamelde een repertoire van ongeveer 35 liederen uit Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Oostenrijk, Italië en België met rechtstreekse linken naar die periode.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Hotel Vocal
Datum: 
16 en 23 november 2014
Locatie: 
Fakkelteater, Antwerpen

Reservatie:

Meer over