© Nictures

Na 27 jaar gaat Hooverphonic terug naar hun roots. Op ‘Mysterious’ worden elektronische beats doordrenkt met de iconische stem van Geike Arnaert. Invloeden van William Orbit, Madonna, Massive Attack passeren de revue, maar je hoort ook Pet Show Boys. Sommigen zeggen dan weer dat het als ‘Battersea 2.0’ klinkt. Je weet wel: het openingsnummer van Hooverphonic’s klassieker uit 1998: ‘Blue Wonder Power Milk’. ‘Mysterious’ is de soundtrack van de Australische topserie ‘Love Me’. Het is Hooverphonic’s eerste independent release sinds 2007!

Proximus Pickx promoot de release van de Australische serie ‘Love Me’ met een exclusieve Belgische trailer, en wie beter dan Hooverphonic om die prikkelende teaser van muziek te voorzien? Dat het niet zomaar een classic uit de rijke back catalogue is, maakt het voor de Hooverfans extra aantrekkelijk. ‘Mysterious’ - een nagelnieuw nummer dat onmiddellijk vertrouwd en toch nieuw klinkt - heeft behoorlijk wat trippy 90s dance-invloeden en de lyrics bevatten met “Are you ready for the next level” niet verscholen videogameknipogen. Hooverphonic – een band die je niet meteen associeert met gamers of trance – waagt zich hiermee op onbekend terrein, maar net daarom is het resultaat zo verfrissend.

“Een trailer is een promotool voor een serie of film, maar een goed nummer kan op zich ook een promomiddel voor een trailer zijn”, legt frontman en songwriter Alex Callier uit. “We moesten een track hebben die we ook als single konden uitbrengen, dat was mijn voorwaarde. Het moest allemaal op zijn plek vallen, want de sfeer van de serie mocht niet uit het oog verloren worden. Je moet daar een beetje chance mee hebben. We dachten eerst aan een ander nummer en we zaten zelfs al in de mixfase, maar mijn gut feeling zei me dat ‘Mysterious’ toch de beste keuze was.”

De Australische serie ‘Love Me’ gaat over een ontwrichte familie: de moeder sterft, waarna zowel vader, zoon als dochter compleet anders omgaan met het verlies en verdriet. De dochter steekt de kop in het zand, de vader gaat meteen loos. Ready for the next level, inderdaad. Callier knikt geamuseerd. “Af en toe klikken dingen exact zoals je ze voor ogen had. Voor de trailer blijft enkel de intro met strijkers en het ‘Are you ready for the next level?’-stuk over. Uiteraard moest er een instrumentaal stuk zijn, zodat er plaats is voor dialogen. We brengen ‘Mysterious’ independent uit, dat kan tegenwoordig perfect. We hebben altijd een heel strak idee van wat we willen. Ons nieuwe album wordt héél 90s, inclusief veel dancevormen uit die tijd, een snuifje oldskool hiphop, zelfs wat big beat. Het wordt ‘Blue Wonder Power Milk’ revisited, want kijk, die plaat is al meer dan twintig jaar oud, en dan mag je schaamteloos naar jezelf knipogen (lacht). Nu, die nieuwe plaat is niet voor morgen. We gaan eerst nog wat singles uitbrengen. Terug zoals in de sixties: allemaal singles die pas nadien gecompileerd worden. Hoe sneller hoe beter in het huidige muzikale klimaat. Songs hebben geen tijd om oud te worden.”

Moet je een soort connectie voelen met het materiaal als je in opdracht werkt? Callier heeft meteen de serie bekeken, en is lovend over het resultaat: “Het is een niet-Hollywoodiaanse serie. Je merkt dat het ingetogen Australisch is. Het leven zoals het is. Heel realistisch in beeld gebracht – zonder dat het verglijdt in het hyperrealisme van de gebroeders Dardenne. Die bizarre mix tussen esthetiek en realisme, die ligt me wel. Voor mij is de serie heel herkenbaar. Drie jaar geleden is mijn vader gestorven en in mijn familie gingen we ook allemaal anders om met dat verlies. Uiteindelijk staan we allemaal op onze eigen manier in het leven.”

Is Alex Callier fan van de Australische cinema? “Een goede film is een goede film. Australië heeft wel vaker zotte offbeat cinema. Denk maar aan ‘Priscilla, Queen of the Desert’, ‘Muriel’s Wedding’ of ‘Mad Max’. Dat zijn geen doorsnee films, maar ze laten wel een diepe indruk na op de netvliezen. ‘Love Me’ speelt zich af in Melbourne, dat is automatisch specialer. De stad voelt aan als een combo van Europees én Aziatisch, een heel uitgesproken flair.”

De serie ‘Love Me’ komt uit op 15 september 2022, de single ‘Mysterious’ op 16 september 2022.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over