De eerste single na de release en de tour van Het Zesde Metaal’s alom geprezen zesde album ‘Het Langste Jaar’ heet ‘Den tijd die ons nog rest’. De opvolger van ‘Nog maar begonnen’ en de indrukwekkende titeltrack ‘Het langste jaar’ is omineus en hoopvol tegelijk.

‘Den tijd die ons nog rest’ is het eerste lied van de plaat dat Wannes Cappelle schreef, nog voor groot onheil de band trof. Cappelle: 'Ik schreef het nog voor er sprake was van de ziekte van Tom of van een nieuwe plaat tout court. Het gaat over het machteloze gevoel dat je nooit tijd genoeg hebt in het leven en dat je bijgevolg altijd de keuze moet maken waar je aandacht aan gaat geven. Toen Tom met het slecht nieuws over zijn gezondheid kwam, kreeg het lied een dramatischere lading. De tekst is later ook mee gevoed door het boek '4000 Weeks’ van Oliver Burkeman, een populair filosofisch boek over het concept tijd.’

‘Het langste jaar’ is het laatste album van Het Zesde Metaal in de klassieke bezetting. Vorige zomer moesten we afscheid nemen van toetsenist, gitarist en belpop icoon Tom Pintens. Het was zijn nadrukkelijke wens om nog een laatste plaat te maken met Het Zesde Metaal, Tom producete voor het eerst ook helemaal zelf. 'Het langste jaar' is de muzikale neerslag van de hevigste periode uit de geschiedenis van de band, maar is tegelijk wellicht de meest melodieuze plaat in je Het Zesde Metaal-verzameling, met meer ruimte dan ooit voor fijnzinnige maar uiterst efficiënte arrangementen.

Luister HIER

Bekijk de video HIER

LIVE
13/7, Cactusfestival, Brugge (uitverkocht)
25/7, Boomtown, Gent
02/8, Festival Dranouter
03/8, M-IDZOMER, Leuven
29/8, OLT, Deurne (uitverkocht)
08/9, Music Film Festival, Tilburg (NL)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over